Potvrđeno da se od ‘slomljenog srca’ može umrijeti

Od slomljenog srca se zaista može umrijeti – zaključak je studije koju su nedavno proveli znanstvenici s danskog univerziteta Aarhus University.

 

Studija, objavljena u časopisu Open Heart pokazuje da osobe koje su nedavno proživjele emocionalan šok uzrokovan gubitkom partnera imaju veće šanse za obolijevanje od srčanih bolesti koji u konačnici mogu dovesti do smrti. Naime, gubitak partnera može izazvati nepravilan rad srca koji može biti opasan po život, stoji u studiji.

 

Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milion ispitanika/ca i razdoblju od 1995. do 2014. godine, a pokazalo se da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čiji su roditelji umrli iznenada. Oni, pokazuje studija, imaju čak 57% veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

 

Rizik je najveći između 8. i 14. dana od gubitka voljene osobe, a nakon toga drastično se smanjuje. Godinu dana nakon gubitka rizik je jednak kao i kod ostatka populacije koja nije bila ožalošćena.

 

Rizik od razvoja nepravilnog rada srca po prvi put bio je 41% viši kod onih koji su bili ožalošćeni nego kod onih koji nisu doživjeli takav gubitak, navodi se u studiji koja je provedena pod vodstvom Simona Graffa.

 

Gubitak partnera smatra se jednim od najstresnijih životnih događaja, a osim što može dovesti do problema sa srcem, slomljeno srce može uzrokovati i gubitak apetita, nesanicu, depresiju i brojne druge rizike koji ugrožavaju zdravlje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovo možda niste znali o čaju