U Pragu upriličena izložba fotografija Aide Redžepagić posvećena radu Karla Paržika

Release Date
16/06/2021
fotografije
Haris Karamehmedović

U utorak, 15.6. u najprometnijoj praškoj ulici, (Na Prikope) su gradonačelnik Praga Zdeněk Hřib, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i BiH ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević otvorili izložbu o najimpozantnijim djelima češkog arhitekte Karla Paržika u Sarajevu. Fotografije za izložbu je imala čast raditi sarajevska fotografkinja, Aida Redžepagić.

Sad kada su se malo slegli dojmovi, dok listam fotografije razmišljam kakvu je ogromnu stvar napravila ambasadorica Martina Mlinarević. Organizovati izložbu na jednoj od najprometnijih ulica, okupiti na jednom mjestu čitav kor čeških političkih uglednika, predstavnike ambasada 25 zemalja, bosanskohercegovačku zajednicu, studente… Nevjerovatno! Gledam kako joj jučer prilaze svi i srdačno je pozdravljaju, prijateljski grle i razmišljam kako je ona definicija diplomatije i diplomatskih odnosa. Martina nije samo ambasadorica BiH u Češkoj, Martina je ambasadorica BiH u cijelom svijetu! Ponosna sam i kao građanka BiH i kao prijateljica! Hvala i Goranu koji brda pomijera dok vi sjedite i ni nečujete ga, samo u jednom trenutku shvatite da bez njega ništa ne bi bilo moguće! Hvala i svima vama koji ste se od srca sa mnom radovali ovome i podijelili uzbuđenje i radost! Hvala Kaftan studio što sam se jučer osjećala divno u rozom, napisala je Aida na svom Facebook profilu.

Paržik je najveći dio svog rada i karijere ostavio u Sarajevu, projektujući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu svetog Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge.

Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovom grobu stoji epitaf Čeh rodom, Sarajlija izborom, što je i naziv ove izložbe.

Pogledajte kako je bilo na izložbi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.