Umjetnost sa i o margini: U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Denisa Haračića

Release Date
22/12/2021

Sinoć je u Historijskom muzeju BiH upriličeno otvorenje do sada najveće samostalne izložbe vizuelnog umjetnika Denisa Haračića, pod nazivom Reject.

Ovom postavkom umjetnik je po prvi put javnosti predstavio pedeset radova iz svog najrecentnijeg ciklusa, u okviru kojeg na suptilan način problematizira stanje kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

– Ova izložba je svakako vrlo bitna prekretnica u mom dosadašnjem radu, obzirom da se bavi realnim problemima i okolnostima u kojim svi živimo i opstajemo. Shodno generalnoj situaciji u kojoj se BiH danas nalazi i kulturna scena doživljava svojevrsnu devalvaciju. Ta činjenica zapravo nije ništa novo, ali ono što je u tom kontekstu zabrinjavajuće jeste što u posljednjih deset godina gubimo čitave generacije kvalitetnih umjetnika, izvođača i radnika u svim poljima kulture. Moj rad posvećen je onim ljudima koji svoj identitet pronalaze u umjetnosti i koji svoj posao bez obzira na okolnosti rade iz čistog ubjeđenja. BiH je plodno tlo za umjetničko djelovanja, a naša kulturna scena opstaje isključivo na naporima pojedinaca. Galerijski prostor u kojem je postavljena izložba „Reject“ u Historijskom muzeju BiH, treba da komunicira upravo tu ideju, izjavio je Haračić.

Apstrahirani portreti mladih umjetnika/ca, književnika i muzičara, svojevrsno su Haričićevo priznanje kolegama, ali i reprezentacija istinskog potencijala bosanskohercegovačkog društva. Vođen željom da testira mogućnosti boje, linije i plohe, Haračić istovremeno propituje mogućnosti vizualne komunikacije i insistira na likovnom, koje će odbacivanje pretvoriti u prihvatanje.

– Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična. “Reject” je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi “accept”, istakla je u uvodnom tekstu kustosica Adna Muslija.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 10 januara 2022. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.