U Sarajevu počelo snimanje filma JAN u režiji Kenana Musića

Datum objave
02/11/2022
fotografije
Mario Ilić

U produkciji OFF Pro i CINEA Entertainment u Sarajevu je u toku snimanje kratkog igranof filma JAN, sarajevskog producenta i reditelja Kenana Musića. Prva klapa filma je pala u ponedeljak 31. oktobra, a film se snima na više od deset lokacija u Sarajevu sve do kraja sedmice.

Glavne uloge u filmu tumacč Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić, Mehmed Porca i Arma Tanović. Pored njih u filmu se pojavljuju i Maja Salkić, Zan Mujkić, Harun Kurić, Nejla Podžić, Hana Zrno i drugi.

Jan je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijednu stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca. Odbacivanje Jana od strane njemu najvažnije osobe koju ima i agresivni otac te maltretiranje od strane drustva, natjerat će ga na najgori potez.

Mario Ilić i Kenan Musić

Scenarista i reditelj filma je Kenan Musić, dok je direktor fotografije Mario Ilić, s kojim je Musić već radio 3 filma. Ton snimatelj je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti filma Admir Avdić, Mirza Čustović i Andrej Bačić, a šminka Naja Nogo.

Dugo smo odgađali snimanje filma, najviše zbog finansija, s obzirom na to da imamo problem i sa naplatama za OFF, ali uzimajući u obzir dešavanja u posljednje vrijeme i problem koji imamo sa individualnim slobodama, psihičkm zdravljem, vrsnjačkim nasiljem s tragičnim ishodima, smatrali smo da moramo početi raditi film baš sada. Hvala ekipi iza i ispred kamere što smo zajedno u ovaj projekt krenuli iz ljubavi. Tema je bitna ali i dalje tabu. Pitaju me, je li ovo gay film – ako ga tako doživite onda jeste, i mi želimo o tome pričati. Ovo je prije svega film o borbi nas samih za našu slobodu i naš mir, izjavio je Kenan Musić, reditelj filma.

Nakon premijere u decembru te festivala, film će biti dostupan na nekoj od VOD platformi. U fotogaleriji možete pogledati neke od kadrova iz filma i detalje iza kamere.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
EBBESKOV, sto od recikliranog materijala, ovog će se ljeta savršeno uklopiti u vaše dvorište