Zemaljski muzej BiH puni 128 godina

Povodom 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u BiH, 1. februara 2016. godine, od 12:00 do 20:00 sati održat će se prigodna manifestacija.

 

Tačno u podne počinje cjelodnevna prezentacija muzejskih poslova u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, kao i cjelodnevna projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju u zgradi Odjeljenja za etnologiju.

 

#Jasammuzej (46 of 62)

 

U isto vrijeme počinje i prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, a od 14:15 slijedi otvaranje izložbe O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, gdje će biti omogućen ulaz s pozivnicama, a od 15 sati je slobodan ulaz.

 

Od 17 do 19 sati bit će upriličeno izlaganje originala Sarajevske hagade u zgradi Odjeljenja za arheologiju.

 

Također, posjetioci će u terminima od 14, 16 i 18 sati moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa. Ulaz je slobodan.

 

#Jasammuzej (33 of 62)

 

Izložbu O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima pripremio je prof.dr. Adnan Busuladžić, a čine je izloženi predmeti koji pripadaju privatnoj kolekciji koja se po prvi put predstavlja domaćoj i svjetskoj javnosti. Riječ je o 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina. Kolekcija se datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrjedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote.

 

Izložbu će otvoriti Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, dr. Mirsad Sijarić.

 

Odvojite Dan za Muzej, poručuju iz Zemaljskog muzeja BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Maltesers: Pronađite potpuno zadovoljstvo u laganijoj čokoladnoj formuli