58. MESS: Chris Keulemans dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac

[ssba]
October 3rd, 2018

Holandski umjetnik Chris Keulemans dobitnik je nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra koju dodjeljuje direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Za njegove neprekidne napore u polju umjetnosti, njegovu ustrajnost i posvećenost mladoj i raznolikoj generaciji umjetnika, mislioca, buntovnika i aktivista, ova nagrada treba poslužiti kao inspiracija, navedeno je u obrazloženju Direkcije.

 

Navodeći da je Chris prvi put posjetio Sarajevo u vrijeme opsade i da se za razliku od drugih posjetitelja u to vrijeme nastavio vraćati u grad, direktor Festivala, Nihad Kreševljaković, istakao je da je Chris i u Amsterdamu ostao blizak sa bosanskim umjetnicima i pomogao im u izgradnji karijera.

 

- Možda najznačajniji razlog zbog kojeg Chrisu uručujemo ovu nagradu u Sarajevu je taj što je Sarajevo doprinijelo njegovom formiranju kao intelektualca. Iskustvo Sarajeva ga je naučilo o moći opstajanja, učilo ga je o odanosti i prijateljstvu, o potrebi za umjetnostima. O tome kako umjetnost može biti spasilac života i dašak svježeg zraka u okruženjima koja pate od zatucanih i populističkih pogleda, naglasio je Kreševljaković.

 

Dodjela nagrade (1)

 

Bh. reditelj i bivši direktor Festivala MESS, Haris Pašović, istakao je da je Chris Keulemans u ratnom periodu dao svoj doprinos da MESS preživi i ostane relevantan.

 

- Chris je dio DNK MESS-a, ali i dio DNK Sarajeva pod opsadom. Ne znam drugog čovjeka koji ima toliko puno prijatelja u Sarajevu kao Chris jer je on čovjek koji je prirastao srcu svakog s kim se družio. Hvala ti Chris za ovo zajedničko putovanje kroz koje smo prošli, kazao je Pašović.

 

Dodjela nagrade (2)

 

- Već godinama učim od vas i ljudi iz Sarajeva šta je prijateljstvo i gostoprimstvo. Vraćao sam se uvijek u ovaj grad i nastavit ću mu se vraćati. Bez riječi sam za sve ovo što ste mi priredili i hvala vam od srca za sve, rekao je nakon preuzimanja nagrade Chris Keulemans.

 

///

Chris Keulemans rođen je u Tunisu, 1960. godine, a odrastao je u Bagdadu u Iraku. Novinar, pisac, putnik, nastavnik i moderator osnovao je Perdu, književni centar u srcu Amsterdama osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je direktor najprominentnijeg debatnog centra u Nizozemskoj – De Balle, a osnovao je i međunarodni kulturno-umjetnički centar De Tolhuistuin. Pomogao je nastanak Press Now fondacije kao i rad nezavisnih medija sa Balkana.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team