Sunita Fišić: Život nije ravna linija

Sarajevska vizuelna umjetnica Sunita Fišić već mjesecima boravi u Eindhovenu gdje, zajedno sa DJ Keonom, radi na projektu pod nazivom Art Show. Izložbu istog naziva i koncepta predstavila je početkom februara u svom rodnom gradu u Concept Storeu Kutcha, a nakon, kako nam kaže u intervjuu za naš magazin, i više nego pozitivnih reakcija, odlučila je svoju kreativnu radionicu izmjestiti na internacionalno tržište.

 

sunita fisic (5)

 

Ova hrabra umjetnica, specijalizirana u oblasti ilustracije, koja istražuje um i tijelo žena, astrologiju i tehnologiju kreirajući ženske portrete, aktove i cyber-prostore, već dugi niz godina iznenađuje svakim novim izlaganjem. Njena umjetnička serija radova, pod nazivom Ženke, koja prikazuje različite snažne i mišićave ženske likove nalik na sci-fi heroine, ostavila je veliki trag. Pored toga bavi se i slikarstvom i uličnom umjetnošću oslikavanja zidova, a iza sebe ima niz izložbi u zemlji, regionu i šire.

 

Koncept koji trenutno stvara u Eindhovenu je takav da će posjetitelji, pored mogućnosti da uživaju u vizuelnoj umjetnosti, imati i mogućnost da se opuste uz muzički show. Slike na kojima radi su velikih formata, a to su portreti i figure, otkrila nam je na početku razgovora.

 

 

Kako uopće nastaju Vaša djela i odakle dolazi inspiracija?

– Nikada ne znam kako da odgovorim na ovo pitanje šta me inspiriše kao umjetnicu. Rekla bih – znatiželja. Ona mi budi tu bujnu imaginaciju koju prenosim na platno. Umjetnost je ono što osjećamo jedni prema drugima, umjetnost je fantazija, naša seksualnost i fetiši. Ja to sve istražujem putem glavnih aktera – ženki, koje možda predstavljaju moj alter ego ili autoportret. Ne znam, analiziram ih i danas. Moji likovi su ujedno i moja vojska. Snagu mojih ženki možete osjetiti u njihovom pogledu. One vas gledaju upravo u oči.

 

sunita fisic (1)

Vaše događaje, izložbe i radionice zanimaju najviše zaljubljenike i zaljubljenice u feminističku umjetnost.

– Ne bih da se ograničim odrednicom feministička umjetnost. Mnogi muški slikari/ilustratori slave žene u svojim umjetničkim djelima i nisu deklarisani kao feministi, zašto bih ja kao umjetnica to bila. U svojim radovima istražujem ženske pokrete, snove, fantaziju, snagu, ljepotu. Sci-fi me privlači, a jedan od umjetnika koji me je oduvijek fascinirao je H.R. Giger.

 

Šta je uopće za Vas feminizam?

– Feminizam za mene znači podjednaka prava za oba spola. Prava da donesemo životne odluke same za sebe, prava na slobodu izražavanja, na edukaciju, seksualnu orijentaciju. Pravo na život onakav kakav sami za sebe izaberemo.

 

sunita fisic (3)

Koliko svojim radovima možete promijeniti nečiju svijest?

– Zasigurno da mogu izazvati reakciju. Svako ih doživi na svoj način, svaka moja Ženka ima svog obožavatelja/obožavateljku. Možda su nekome promijenile svijest. Sve je moguće.

 

 

Od evenata na kojima ste predstavljali svoje radove izdvojili bismo nama posebno drag Mostar Street Art.

– Bila sam učesnica na street art festivalima u BiH i šire. Jedan takav festival je Mostar Street Art Festival gdje su naši i internacionalni umjetnici pozvani da uljepšaju grad Mostar. Dobro bi nam došlo malo boje na naše sive ulice. Ovakvi kulturni događaji bi trebali biti podržani od strane naše države. Mi umjetnici i umjetnice, gladni smo ovakvih kulturnih događaja. Vjerujem da će se to promijeniti u skorijoj budućnosti uz našu aktivnost i zalaganje.

 

sunita fisic (7)

 

Koliko je teško danas biti hrabar, u životu, umjetnosti…?

– Bitno je imati volju i istrajnost na putu ka ispunjenju svog zadanog životnog, poslovnog, umjetničkog cilja. Mnogo je lakše biti hrabar kada radiš nešto što voliš. Vjerujem da, kada se posvetimo svom cilju i kada kontinuirano radimo, pozitivni rezultati su zagarantovani. Naravno, mnogo je uspona i padova na tom putu, što nije razlog da odustanemo. Život nije ravna linija.

 

sunita fisic (6)

Kada kao umjetnica putujete svijetom, upoznajete različite ljude, kulture… Kakvo mišljenje imaju o našoj zemlji, ako uopće za nju i znaju?

– Ljude koje upoznajem na putovanjima uglavnom su čuli za BiH. Dosta njih je već posjetilo našu zemlju, neki od njih imaju i prijatelje tu, neki planiraju posjetu, a neki su čuli za BiH samo preko medija. Ljudi koji su imali dodira sa BiH imaju pozitivno mišljenje o našim ljudima i očarani su našim prirodnim bogatstvima. Također, većina nije upućena u ekonomsko i političko stanje naše zemlje.

 

 razgovarala_Adela Bevanda

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.