Grace Jones – Vječna inspiracija

Pjevačica, glumica, model, muza, legenda, provokatorica, samo su neki od epiteta kojima bismo opisali jedinstvenu Grace Jones.

 

grace jones (4)

 

Iz majke sam izašla na noge, ne na glavu, ljuta i vrišteći, navodi Grace u svojoj autobiografiji. Ova rečenica možda najbolje opisuje i njen karakter, uvijek kontra svim normama i normalnostima i sastavom koji je često doveo u razne neprilike. Njen vanzemaljski izgled, dramatična šminka sa jakim konturama u ljubičastoj boji, obrijana glava, strukturalna muška odijela, korzeti i šeširi, samo su potvrđivali neponovljivost ove žene.

 

grace jones (1)

Grace Jones je rođena na Jamajci u jako religioznoj porodici. Sa trinaest godina se s porodicom preselila u New York, a sa šesnaest postala go-go plesačica, suprotstavljajući se striktnom odgoju svojih roditelja, koji je nerijetko uključivao i fizičko nasilje. Dok je studirala teatar i glumu, primijetili su je skauti za modele koji su joj ponudili modeling ugovor kojim i započinje svoju nevjerovatnu karijeru.

 

 

grace jones (6)

’70-te: Visoka moda i lude zabave

 

Početkom ’70-ih, Grace se preselila u Pariz gdje su njen androgeni stiI i egzotični izgled bili više cijenjeni nego u New Yorku tih godina. Za tri mjeseca pojavila se na četiri naslovnice, što je uvelo u pariske modne i umjetničke krugove. Stan je dijelila s dvije IT djevojke tog doba, Jessicom Lange i Jerry Hall. Dosta vremena je provodila u društvu dizajnera poput Karla Lagerfelda i Giorgia Armanija, s kojima je često partijala u poznatim gay-klubovimau Parizu. Krajem 1977. objavljuje i prvi muzički album Portfolio sa kojeg se izdvajaju gay-himna I Need a Man i obrada čuvene šansone Edith Piaf La Vie en Rose. Iako je disco muzika već bila na izmaku, njeni specifični i energični performansi privukli su pažnju mnogih, uključujući i Andy Worhola, a kultni klub Studio 54 postao je njen drugi dom.

 

grace jones (5) grace jones (3)

 

’80-te: Muzika i gluma

Nakon što je promijenila muzički pravac, okrenuvši se new wave muzici, otvorile su se nove prilike za Grace. Godine 1981. izašao je njen najpopularniji album Nightclubbing, sa prepoznatljivom naslovnicom koju je radio njen tadašnji partner, francuski umjetnik, Jean Paul Goude. Pored činjenice da zajedno imaju i dijete, ovo je bila i umjetnički najplodnija i najznačajnija veza u njenom životu. Vrhunac njihove intimne saradnje bio je njen muzičko-teatarski performans One Man Show. Zajedno su napravili neke od najupečatljivijih fotografija, koje i danas služe kao inspiracija mnogim umjetnicima i muzičarima. U pauzama od muzike i nastupa, radila je na svojoj glumačkoj karijeri. Svoj status posrnule Amazonke dodatno je utvrdila prihvatajući uloge poput ratnice Zulu (Conan The Destroyer), vampirice striptizete u Vampu i tajne agentice May Day u Bond serijalu (View to a Kill).

 

 

grace jones (7)

 

’90-te i 2000-te

Devedesete su bile problematičan period za Grace Jones. Nakon filma Boomerang sa Eddijem Murphyijem, Grace se povukla iz javnosti, ali su njen privatni život i probleme novinari nastavili da razvlače po tabloidima. Bankrot, suđenje za posjedovanje droge, smrt bliskih prijatelja oboljelih od AIDS-a, doprinijeli su emotivnim problemima s kojima se dugo borila. Veliki povratak desio se albumom Hurricane, iz 2008. godine, koji je donio dosta klupskih hitova i vratio Grace na scenu, dajući i mlađim generacijama priliku da dožive njenu neobuzdanu i neponovljivu energiju.

 

grace jones (8)

Prije tri godine izlazi i njena biografija ironičnog naziva l’ll Never Write My Memoirs koja obuhvata njena sjećanja, stavove po pitanju seksualnosti, roda i rasizma, kao i pitanje originalnosti u današnjem svijetu umjetnosti i muzike. U kontekstu historije popularne muzike i umjetnosti druge polovine dvadesetog vijeka, ovu biografiju možemo gledati kao važan dokument i podsjetnik da je prije Madonne, Lady Gage, Rihanne i sličnih, Grace ipak bila u svemu – prva.

 

 

Grace-Jones-Net-Worth-2017-2018

 

5 ludih detalja iz života Grace Jones

1. Na uglednoj zabavi za francuske političare Grace se pojavila potpuno gola noseći samo ogrlicu napravljenu od zuba.

2. Kao dio promocije albuma Nightclubbing, Grace je gostovala u live-emisiji gdje je gotovo istukla voditelja Rusella Hartyija, jer se osjećala zapostavljenom dok je on pričao sa drugim gostima u studiju.

3. Izbačena je sa after-partyja Grammy nagrada zbog svađe sa momcima iz benda Duran Duran. Oni su dobili nagradu za koju je bila nominovana i Grace, iako su očigledno kopirali dijelove spota iz njenog One Man Showa.

4. Odbila je glavnu žensku ulogu u filmu Blade Runner, jer je njen tadašnji partner Jean Paul Goude bio u sukobu sa režiserom Ridleyem Scottom.

5. Jednom prilikom je producent pozvao da hitno snimi dodatne vokale za pjesmu na kojoj su radili. Iako je studio bio udaljen svega 15 minuta od njene kuće, Grace se pojavila nakon 3 dana s objašnjenjem da je bila zauzeta paljenjem odjeće svog bivšeg momka.

 

pripremila_Emina Saletović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Galerija MANIFESTO predstavlja prvu izložbu u renoviranom prostoru