Beč: Zvanični početak adventske čarolije

Datum objave
13/11/2021
fotografije
Stadtwienmarketing - Sebastian Toth

Nakon prošlogodišnje pauze, adventski bazari se ponovo vraćaju u Beč. Kompletan trg ispred gradske vijećnice je ograđen i posjetioci koji su vakcinisani ili oporavljeni od koronavirusa mogu uživati u adventskoj čaroliji, mirisima cimeta, kuhanog vina, kestena i božićnih kolača od 12. novembra do 26. decembra.

Proteklih sedmica su obavljene pripreme za najpoznatiji i najveći bečki božićni spektakl, “Božićni san”, uključujući i adventske bazare. Na 13 lokacija širom grada otvaraju sajmovi koji u 150 koliba nude razne božićne delicije, šarene rukotvorine, mirisne tezge i maštovite ideje za poklone. Ove godine će kao prateći program od 26. novembra dva puta dnevno nastupati duvački orkestar kako bi dodatno uljepšao prazničnu atmosferu. Na nekim bazarima se dokazi o niskom epidemiološkom riziku provjeravaju samo na tezgama sa hranom i pićem, a na drugim odmah na ulazu za sajam.

Pored bazara, u Beču se mlado i staro raduje dekoraciji. Ovogodišnje praznično osvjetljenje će divovska stabla u Rathausparku, pored vijećnice, pretvoriti u bajkoviti božićni svijet.

Ruta za doček Nove godine u Beču, koja je jedna od najvećih proslava Nove godine u Evropi, je otkazana. Međutim, iščekivanje 27. Bečkog ledenog sna, je utoliko veće. Ukoliko sve bude išlo po planu, trg ispred vijećnice bi 19. januara 2022. trebao biti pretvoren u ledeno klizalište.

Advent se u bečkim ulicama osjeća već danima odnosno od kada se na trgu ispred vijećnice podiglo veliko božićno drvce. Trideset metara visoka i 130 godina stara smreka stigla je iz Burgenlanda. U svom punom svjetlu će zasjati 13. novembra, kada gradonačelnik Beča Michael Ludwig svećano upali lampice.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Adele predstavila spot za drugi singl s novog albuma