Bend GNU predstavio novu verziju pjesme PARANOIA

Release Date
03/04/2020

Neki se možda sjećaju ratnog Sarajeva i muzičke scene u tim okolnostima. Bend GNU, kojeg su oformili Nermin Lipa (vokal, gitara), Mirza Ćorić (gitara) i Adnan Duraković (bubnjevi) je bio aktivan u tom, nedvojbeno najtežem periodu za gradjane Sarajeva i to od 1994. do 1996. godine. Nakon mnoštva koncerata pod opsadom, uključujući i nastup na legendarnom Rock Under The Siege festivalu u sarajevskoj Slogi 14. januara 1995. godine, bend je snimio album po imenu State Of Misery, koji nažalost nikad zvanično nije objavljen. Neposredno nakon rata, bend se i raspao.

Originalna postava se još 2019. godine odlučila oživjeti bend. Uz dodatak novog člana, Džemala Bijedića na bas gitari, bend GNU je nakon 24 godine (!) ponovo tu. Paranoia je zapravo druga pjesma sa albuma State Of Misery i sigurno je jedna od naših poznatijih kompozicija, jer i dan danas po internetu kruži video snimak nastao na Prvom BH Pop Rock koncertu koji je održan u Sarajevu, 4. novembra 1995. godine na kojem izvode upravo tu numeru.

– Ova verzija pjesme koju smo sad objavili je potpuno nanovo snimljena pjesma sa mnogim novim aranžmanima. Najočitija je sigurno promjena na refrenu i dodatak teksta. Oduvijek smo imali osjećaj da tu nešto fali i tek sad, nakon svih ovih godina, objavljujemo pjesmu u verziji sa kojom smo zadovoljni. Naravno, pjesma je nastala u sred rata i na neki način prerađuje naša ratna iskustva i osjećaje kroz koje smo prolazili na dnevnoj bazi. Danas je, s obzirom na globalnu pandemiju COVID-19 virusa, poznatijeg kao Corona, situacija je u mnogo čemu slična, pa tako i sad, kao nekad 1995. godine, ove pjesme nama daju snagu i volju da i ovu situaciju prebrodimo, kaže Džemal Bijedić.

Bend će u bliskoj budućnosti nanovo snimiti kompletan album iz ’90-ih godina, radi na novom materijalu, a u planu su i svirke, pogotovo nakon što se okonča ovo vanredno stanje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.