Cjelokupna filmografija reditelja Wonga Kar-Waija će do 2020. dobiti 4K restauraciju

Ukoliko niste veliki filmofil možda niste upoznati s radom reditelja Wonga Kar-Waija. Tokom svoje više od trideset godina duge karijere ovaj scenarista i reditelj radio je na deset dugometražnih filmova, među kojima su najpoznatiji Days of Being Wild, In the Mood for Love, 2046 i nadolazeći Blossoms.

 

Međutim, ako čekate pravo vrijeme da skočite u Wongovu filmografiju, možda će iduća godina biti vaše vrijeme. Za Filmmaker Magazin je izjavio da će svi njegovi filmovi dobit potpuno novu obnovu 4K u 2020. godini.

 

– Ne želim to napraviti, prisilili su me, našalio se Wong. Već jako dugo radimo na ovim restauracijama. Sljedeće godine se obilježava dvadeset godina filma ‘In The Mood For Love’, ponovo ćemo izdati film, zajedno sa ostalim. Prije nekoliko godina negdje sam gledao svoj film, pogledao sam u monitor i pitao: ‘Zašto izgleda tako neuredno?’ Rekli su: ‘Sad smo navikli na 4K projekcije, pa ga morate nadograditi, inače ćete uvijek imati takav osjećaj.’ Radili smo na tome. Prošle godine u Lyonu prikazali smo restaurirane filmove pred 5000 gledatelja, što je izgledalo vrlo, vrlo dobro. Problem je u tome što je to poput otvaranja Pandorine kutije, nikad nećete imati osjećaj da je dovoljno dobro.  

 

Još uvijek nema službenih najava gdje i kad ćemo moći pogledati nove, restaurirane verzije, posebno kad je riječ o bh. kinima, ali se svakako radujemo restauracijama filmova ovog velikog reditelja.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Samostalna izložba Denisa Haračića u Historijskom muzeju BiH