Food blogerica Zemira Dedić nam preporučuje dva ukusna jela skuhana u Tefal Turbo Cuisine električnom ekspres loncu

Release Date
17/11/2023
fotografije
Zemira Dedić / FBL

Zemira Dedić, poznata po svom dugogodišnjem prisustvu na digitalnoj sceni, započela je svoju online karijeru 2008. godine na platformi Blogger.ba, gdje je podijelila svoju strast prema kozmetici, ručnim radovima i raznim temama koje su je tada inspirisale. Njena blogerska avantura, međutim, prolazila je kroz promjene kako je njen sin rastao, te je postepeno smanjivala angažman na blogu.

Sa razvojem društvenih mreža, Zemira je odlučila proširiti svoj digitalni doseg otvaranjem Instagram naloga prije dvije do tri godine. Ovaj potez se pokazao kao ključan, jer danas Zemira broji gotovo 70,000 vjernih pratitelja. Iako njen profil nije ograničen samo na recepte i slike hrane, upravo su ove objave postale nezaobilazan dio njenog profila, privlačeći pažnju ljubitelja ukusnih jela.

Zemira Dedić je rado pristala podijeliti s našim čitateljicama i čitateljima dva recepta koja su je osvojila svojom jednostavnošću i neodoljivim ukusom. Osim toga, otkrila nam je i koji aparat trenutno najviše koristi u svojoj kuhinji.

Tefal Turbo Cuisine električni ekspres lonac je savršena pomoć meni kao domaćici u kuhinji za pripremu sjajnih jela, slanih i slatkih. Brzo i jednostavno rukovanje je ono što me oduševilo kada je ovaj električni ekspres lonac u pitanju. Da se ja pitam, svaka kuhinja bi ga imala, kaže nam Zemira.

Kuhanje s električnim ekspres loncem ima nekoliko prednosti koje ga čine popularnim izborom među kuharima. Koriste visok pritisak kako bi ubrzali proces kuhanja. Hrana se brže priprema u usporedbi s tradicionalnim metodama kuhanja, čime se značajno štedi vrijeme. Električni ekspres lonci su često multifunkcionalni i mogu se koristiti za različite vrste kuhanja, uključujući pirjanje, kuhanje na pari, pripremu juha, deserata i drugih jela.

Zahvaljujući brzom kuhanju, električni ekspres lonci troše manje energije, čak 80%, nego tradicionalni lonci ili pećnice koje zahtijevaju duže vrijeme kuhanja. Brže kuhanje znači da namirnice provedu manje vremena izložene visokoj temperaturi, što može pomoći u očuvanju hranjivih tvari u hrani. Zbog visokog pritiska, električni ekspres lonci omogućavaju bolje prodiranje okusa u namirnice. Hrskavija i ukusnija hrana za kratko vrijeme često je rezultat korištenja električnog ekspres lonca. Osim toga, svi oni koji su oduvijek imali strah od klasičnih ekspres lonaca sada nemaju brige jer je električni ekspres lonac jednostavan i siguran za upotrebu zahvaljujući tipki za ispuštanje pare. Više o Turbo Cuisine električnom ekspres loncu saznajte na linku – Tefal Turbo Cuisine.

– Dijelim sa vama moj omiljeni recept za buraniju, ovaj put spremljenu u sjajnom Tefal Turbo Cuisine električnom ekspres loncu. Rukovanje ovim ekspres loncem je prejednostavno, a aparat je tih, nečujan i lijepog izgleda. Uklopit će se u baš svaku kuhinju, kaže nam Zemira

 

Buranija

sastojci

300g buranije puterice

200g teletine

2 mrkvice

1 glavica crvenog luka

4 supene kašike tečnog đuveća

3 kašike ulja

Začini po želji i malo vode

 

pripremanje

Upalila sam električni ekspres lonac na opciju 3 – prženje na 10 minuta. Ako u nekom trenutku vidite da vam 10 minuta za prženje ne odgovara, uvijek možete prekinuti program i smanjiti ili povećati vrijeme prženja. Ispržila sam luk, mrkvu, dodala meso, buraniju, đuveč i ostale sastojke. Koristite plastični pribor za mješanje koji vam je došao uz ovaj lonac.

Kada je program prženje završio, upalila sam opciju 1 – kuhanje na 30 minuta. Nakon što se lonac zagrije upalit će se odbrojavanje 30 minuta. Nakon 30 minuta lonac će pustiti zvučni signal za kraj i pojavit će se znak END a zatim HOT. Vi sada možete ispustiti paru pritiskom na tipku na poklopcu. Nakon toga otvorite i uživajte u preukusnom jelu. Dodajte malo svježeg peršuna.

 

Ukusni rižoto i piletina iz ekspres lonca

sastojci

50 ml ulja

2 veće glavice crvenog luka

2 veće svježe mrkve

2 čehna bijelog luka

400 g piletine (bataci i karabataci su najsočniji za ovo jelo)

300 ml vode za rižu

200 ml vode za piletinu

200 g riže

so, biber i peršun,zaĉini po želji

50 g maslaca za rižu

 

priprema

Luk i mrkvicu isjeckajte. U Tefal električni ekspres lonac sipajte ulje, maslac,dodajte rižu,vodu i mrkvu. Malo promješajte i poklopite. Izaberite program Riža. Biće gotova za 8 minuta. Savršena i razabrana. Odvojite karabatke od bataka i karabatke isjecite na pola. Isjeckajte sitno drugu glavicu luka i ubacite u ekspres lonac, dodajte piletinu i začine. Propržite na programu prženje,- opcija 3 i podesite na 10 minuta.

Kada je piletina lijepo porumenila uključite program 1- varivo i dodajte 200 ml vode. Poklopite i sačekajte da se lonac zagrije. Upaliće se odbrojavanje od 30 minuta. Kada je odbrojavanje završeno pojaviće se lampica koja pokazuje da je lonac pod pritiskom. Ne dirajte lonac dok se ne upali lampica END, zatim ispustite paru pritiskom na tipku na poklopcu. Nakon toga izvadite piletinu, servirajte uz ukusni rižoto i uživajte u jelu koje ste spremili za nekih pola sata.

 

Prijatno!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.