Završeno oslikavanje murala španskih umjetnika RUŽA SARAJEVA

Release Date
26/10/2022

Španski umjetnici Ramon Werens Puig i Johnathan Fullet Parralejo oslikali su mural pod nazivom Ruža Sarajeva u naselju Koševsko brdo.

Ovaj mural oslikan je okviru pratećeg programa drugog izdanja FASADA Festivala, a nastao je zahvaljujući inicijativi i podršci Općine Sabadell i Ambasade Kraljevine Španije. Ruža Sarajeva treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg Festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između BiH i Španije.

Kompozicija murala sačinjena je od floralnih motiva koji u sebi nosi različite simbole, na suptilan način spajajući historiju i kulturu Sarajeva i tradiciju Španije. Osim murala, umjetnici Werens i Fullet na istoj lokaciji nacrtali su i grafit Sarajevo/Sabadell. U izradi ovog grafita učestvovali su i polaznici radionice Ulična umjetnost: Od osnova do jedinstvenosti koju su u Dječijoj kući realizirali španski umjetnici.

Oslikavanjem murala Ruža Sarajeva ujedno predstavlja završetak FASADA Festivala 2022, koji je pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, donio bogat umjetnički, edukativni i diskurzivni programa. Preko pedeset mladih ljudi imalo je priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih umjetnika i umjetnica, dok je preko trideset umjetnika_ca i grafitera sudjelovalo u realizaciji umjetničkog programa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Umjetnost i sjećanje: Serijal radionica o umjetnosti, fotografiji i savremenim oblicima memorijalizacije