Istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže u Brazilu

Release Date
09/06/2022
fotografija
Arleta Ćehić / White Circle

U Sao Paolu u Brazilu, u četvrtak, 9.6.2022, bit će upriličeno otvaranje značajne Međunarodne grupne izložbe likovnih radova pod nazivom Out of home –Wings for Freedom , u okviru koje će svoje radove predstaviti 196 umjetnika i umjetnica iz 27 zemalja svijeta. Među njima se nalazi i naša bh. umjetnica Arleta Ćehić, koja predstavlja region Balkana.

– Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi satkanoj od individualne kreativnosti svakog gostujućeg umjetnika, izraženoj u konstrukciji papirnog aviona, simbolu leta i slobode, kako bi u globalnom smislu pokazali važnost umjetnosti u jednom od najgorih trenutaka za čovječanstvo na početku 21. vijeka, istakla je Ćehić.

Ova značajna izložba označava i ponovno otvaranje kulturnog prostora Instituta Servantes u Sao Paolu, a ceremonija otvaranja izložbe je povjerena generalnom konzulu Španjolske u São Paolu, njegovoj Ekselenciji  Miguelu Gómez de Aranda Villén i ravnatelju Cervantes Instituta iz São Paola, gospodinu  Juan Manuel Casado Ramosu.

Kustos je Fernando Durão, asistentica kustosa Dalva Bertelli, a projekt je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Izložba će trajati narednih mjesec dana.

Inače, Arleta Ćehić, istaknuta bh. umjetnica, prošlog mjeseca je sudjelovala na značajnoj međunarodnoj izložbi u Londonu, u organizaciji umjetnika Deba Covella i Saturation Point galerije pod nazivom WHITE CIRCLE.

U 2020/21 godini ova umjetnica zabilježila je dvije izložbe u organizaciji Konstruktiv.ist, kustos izlože je bio Erdem Kučukkoroglu i  Covimetry Art Project izdanje u Poljskoj, kustos je bio Mark Starel.

Za umjetnicu je bilo posebno značajno učešće na 6. International Biennial of Art Non Objective ONLY WOMEN, de la ville de Pont de Claix koja se održala u Grenobleu u Francuskoj prošle godine u septembru, u organizaciji Rolanda Orepuka. U istom periodu od dva mjeseca izloženih radova u Grenoblu, Arleta Ćehić je imala čak sedam virtuelnih izdanja širom svijeta, okupljajući tako vrijedne i značajne umjetnike i umjetnice koji imaju šta da pokažu, i makar na kratko, daju svoj stav o životu na našoj planeti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.