Leila Šeper: Kuhanje pod parolom PIVO, PUNK I ŽENE

Leila Šeper, aktivistica, feministica i jedina žena u BiH koja proizvodi pivo, tačnije, jedina žena koja razvija svoj brend ženskog sentimenta – pivo Sestra. Ideja koja se kuhala deset godina konačno je svoju materijalizaciju dobila u septembru 2015.

 

Leila Šeper (1)

 

Prvo je bilo super, manje zahvaljujući meni više zahvaljujući onima koji su se potrudili da nastane American amber Ale Sestra prvo izdanje. Tu moram spomenuti Aleksandra Vukosava koji i danas kuha pivo zajedno sa mnom kao i Oldbridž koji je obećao dati sastojke za prvu turu piva besplatno homebrewrki koja kuha prvi put. I to stvarno učinio. A odakle mi ideja… Vidjela na internetu, učinilo mi se zanimljivim, probala, svidjelo mi se, kaže na početku našeg intervjua Leila Šerper.

 

 

Sestra hmbrw, hobi ili biznis?

Sestra pivo je još uvijek hobi sa tendencijom da jednom preraste u male biznis koji će dati prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet. Birokratske prepreke na putu prema registraciji mi se čine prevelikim u ovom trenutku. To je put kojim ću krenuti u jednom trenutku. Sve to košta vremena, iziskuje dosta novca, duševnu bol… Biće!

 

 

Kakva je bila reakcija okoline na izjavu: Hej, ja od danas pravim pivo…

– Sudeći po lajkovima na fejsu, vrlo pozitivna! Također, imala sam i veliku podršku rodbine i prijatelja/ica. Ustvari, ta podrška je bila presudna, jer su me pogurali i finansijski i uvjeravali da mi dobro ide. Šta nam treba više od toga? Ne vjerujem da je neko bio nešto naročito iznenađen. Do tada je moj hobi broj jedan bio pletenje i heklanje, pa im je trebalo kapa, šalova, džempera. Sada im treba piva. Ponekad se raspituju za proces proizvodnje, razmišljaju da i same/i pokrenu nešto slično. Jedna od karakteristika homebrewing zajednice jest otvorenost za nove članice i članove. Ukoliko dođe do toga da neko želi skuhati svoje pivo, naravno da ću biti tu da podržim, pomognem i podijelim svoje znanje.

 

Leila Šeper (5)

 

Za žene nije da piju pivo, to je muško piće – reci nam tvojih 5 razloga zašto je ova izjava apsolutno netačna?

1. Zato što što dolazi od neke zle osobe.

2. Zato što su prvi dostupni podaci o ovom piću i njegovoj pripremi vezani za žene. Dok su kuhale, morale su makar malo probati.

3. Zato što je žena od vizije sveta Hildegarda iz Bingena još u XII vijeku opisala kako se hmelj može koristiti s ciljem očuvanja prehrambenih artikala.

4. Zato što je Ratebeer proglasio pivo koje je kreirala i proizvela Anna (Vunetovo) za najbolje hrvatsko pivo u prethodnoj godini.

5. Zato što ja kuham pod parolom: pivo, punk i žene.

 

 

Žene ne samo da se moraju boriti za svoja prava nego i ova što imaju i za njih se i dalje bore. Gdje smo mi u odnosu na svijet po pitanju prava žena i ljudskih prava uopće?

– Nažalost, to je tačno! Iskustvo je pokazalo da se za stečena prava opet i ponovo moramo boriti. Dovoljno je pogledati kako se pomalo dovodi u pitanje ono za što su se naše pretkinje izborile. Sada, umjesto da napredujemo, ponovo se moramo baviti nivoom za koji smo mislile da je prevaziđen. Nažalost, situacija nije mnogo različita ni na globalnom nivou. Zajedničko nama svima je da su žene isključene iz procesa donošenja odluka i da se pri tome muškarci izdaju za eksperte koji znaju šta je najbolje za žene i koji svoje odluke baziraju na predrasudama. Žensko tijelo je i dalje bojno polje. Radikalizacija koja dolazi u paketu sa retradicionalizacijom i repatrijarhacijom ženama neće donijeti ništa dobro. Silovanje će se osuđivati isključivo kada je počinjeno od strane nekoga iz marginalne skupine, u svim drugim situacijama osuđivat će se žene, prekratka suknja, rizično ponašanje… Jednom riječju – licemjerstvo, odrednica svijeta u kojem danas živimo. Naša borba nema alternativu. Zato je bitno okupljati se, uvezivati, boriti se. Što se tiče konkretnih poređenja nas i svijeta (iako mi jesmo svijet), čini mi se da nije jednostavno povući paralele. Mi u BiH jako malo iskustveno znamo šta to znači biti crnkinja odrasla u getu koja nastoji preživjeti u New Yorku ili biti samohrana majka u Brazilu, ili migrantkinja iz Sirije u Švedskoj. Kako je to lijepo rekla Audre Lorde: There is no thing as a single-issue struggle because we do not live single-issue lives. Rekla bih da kompleksnost naših borbi zavisi od društveno političkog konteksta u kojem živimo i borimo se. Žene imaju razloge da se uvezuju na globalnom nivou – to i rade, ali nikada ne smiju zanemariti svoj lokalni kontekst. Borimo se i mi u BiH i u regiji, po tom pitanju ne zaostajemo.

 

 

Leila Šeper (2)

 

Koliko je bilo teško ući u svijet pivarstva u BiH, i da li ti je da si jedina žena koja se bavi ovim u BiH olakšalo ili otežalo ovu poziciju?

– Moram priznati da je bilo specifično. Da sam jedina žena koja je u tom svijetu na području BiH, nisam. Čak nisam ni prva žena u BiH koja je napravila svoje pivo. Moja specifičnost je da sam još uvijek jedina koja razvija svoj brend ženskog sentimenta. Moram priznati da sam imala podršku zajednice, prvenstveno preko foruma volimpivo.ba, koja je primjetila da manjka ženskog članstva, pa je to bila jedna od (mojih) sretnih okolnosti. Ako za trenutak ostavimo po strani specifičan položaj žene u bh. društvu, moram priznati da su najveći problemi koji mene tište slični kao kod mojih muških kolega. Osnovni problemi su ograničena ponuda, naročito kada se radi o opremi, te birokratski problemi i komplikacije ukoliko vaš hobi želite transformisati u biznis. Evo svjedočimo i još jednoj otežavajućoj okolnosti kada je u pitanju kupovina preko interneta, što će svakako dodatno otežati naše napredovanje… Nekada se stvarno pitam zašto su osobe koje vode ovu zemlju tako zle? Ako se vratimo na žene, nažalost patrijarhalna sredina šalje suptilne poruke ženama da u određenim društvenim segmentima nemaju šta tražiti. Nažalost, situacija nije mnogo drugačija ni na globalnom nivou, neuporedivo je manje homebrewerki nego homebrewera. Za ovaj hobi neophodan je prostor. Sada mi na um pada Virginia Woolf Vlastita soba ali u onom najmaterijalnijem smislu…

 

 

Koja je razlika između homemade i običnih vrsta piva?

– Kada pričamo o običnim pivima, pričamo o industriji i masovnoj proizvodnji koja nije fleksibilna kada se radi o promjenama i eksperimentisanju. Također, mnogo se vodi računa o uštedama i uglavnom se lokalna ponuda svodi na dva stila i to lagere i pšenična piva. Ako želimo probati bogatstvo okusa, onda moramo naći manje proizvođače/ice i krenuti lagano u potragu za omiljenim pivom.

 

Leila Šeper (4)

 

Na svojoj stranici podjelila si recept svog piva, da li je transparentnost uništila orginalnost?

– Tako je to u homebrewerskoj zajednici koja je otvorena za razmjenu recepata. Ipak, i kada imate sve identične sastojke, jako je teško ponoviti istu turu. Proces postanka piva traje u rasponu od 4, 5 sedmica, pa do nekoliko godina, a to je dovoljno vremena da nešto ne bude isto i da u konačnici ima uticaj na finalni proizvod. I sam proces kuhanja je prilično kompleksan, a uvijek je otvoreno pitanje kakve sastojke stavljamo i da li su skladišteni pravilno. Neke lokalne homebrewerske zajednice se organizuju i svi/e kuhaju isti stil, a onda upoređuju. I uvijek se nađu razlike. Inače, po svojim političkim stavovima nisam za ograničenja. Vjerujem da svako od nas može unaprijediti postojeće stanje nekog proizvoda. Ne vidim poentu u tome da sve/i sve radimo od početka. Bolje da nastavljamo i unaprijeđujemo koliko je u našoj mogućnosti. U svakom slučaju bolje, nego da rasipamo svoju energiju radeći na stvaranju nečega što već postoji. A opet, ako se vratimo na pivo, to je proizvod koji se sastoji od četiri osnovna sastojka i to: voda, slad (obično ječmeni), hmelj i kvasac. Reklo bi se da nema previše mjesta za eksperimentisanje, ipak po BJCP postoje 34 stila piva sa podstilovima! Ne bih rekla da otvorenost uništava originalnost, već omogućava pripadnicama/cima zajednice da ispolje svoju individualnu originalnost u poređenju sa većim brojem (originalnih) uzoraka. Svaki stil ima svoje karakteristike. Određeni stilovi se kombinuju sa hranom ili preferiraju u odnosu na godišnje doba. Također, zavisi i od naših preferencija. Kako imam priliku probati razne stilove, moram priznati i da se moja percepcija mijenja. Treba dobro upoznati pivo da bi ga više voljele. Kojoj se da istraživati, preporučujem.

 

Leila Šeper (6)

Nedavno si se preselila u Banja Luku, zbog nekog posebnog razloga ili…

– Inače, mnogo volim da hodam. Obično to nisu neka klasična putovanja, nego neka kombinacija ugodnog s korisnim. Čini mi se da je to moje prirodno stanje, hodati i tražiti. Predugo živim u Sarajevu. U zadnje vrijeme imam osjećaj da se tu ne dešava ništa. Nažalost, svjedočimo kulturnom sunovratu, na naplatu dolaze krediti koje su gramzivo prihvatili loši menadžeri, sve je više siromaštva i uvjeravanja da će nas sebičluk spasiti. Ne mogu tvrditi da je u Banjoj Luci drugačije, mada barem ima zraka zimi. Ustvari pravo pitanje je: zašto baš Banja Luka? – Sticajem okolnosti. Svidjelo mi se. Ostajem do daljnjeg.

 

Razgovarala_Ivana Belančić

Foto_Ilia Alexanderson

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Damir Kustura: Teatar je kao zaraza, obuzme vas i nema nazad, a i ne želiš nazad