Njemačka kao turistička destinacija postaje veća, ljepša i raznovrsnija

U Sarajevu je upriličena press konferencija Turističke organizacije Njemačke. Na druženju za medije predstavljena je kampanja Njemačka kao turistička destinacija – 30 godina nakon pada Berlinskog zida. U fokusu kampanje je reprezentativni pregled turističke ponude u Njemačkoj, koja je u proteklih 30 godina dinamično porasla i koja budi sve veće simpatije među inostranim turistima.

 

Otvaranje granice unutar Njemačke 9. novembra 1989. omogućilo je, ne samo stanovnicima Istočne Njemačke da slobodno putuju svijetom, već je i milionima internacionalnih turista stvorilo mogućnost da istraže i dožive prirodu i kulturu na prostoru nekadašnje Njemačke Demokratske republike.

 

U narednim godinama turizam će se razviti u jedan od najznačajnijih ekonomskih faktora. Danas on s više od 105 milijardi eura nacionalnoj ekonomiji doprinosi s oko 4 posto bruto dodatne vrijednosti i obezbjeđuje oko 3 miliona radnih mjesta u Njemačkoj.

 

30 godina nakon pada Berlinskog zida (1)

 

U zamahu ponovnog ujedinjenja značajne javne i privatne investicije doprinijele su, između ostalog, i turističkoj infrastrukturi u ujedinjenoj Njemačkoj. Tako je, naprimjer, u okviru saobraćajnog projekta Njemačko jedinstvo investirano oko 40 milijardi eura u modernizaciju auto-puteva, magistralnih puteva i šinske mreže (izvor: Savezno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture, 2016).

 

Domaći i međunarodni hotelski lanci i kompanije, kao i nezavisni poslovni ljudi uključeni su u razvoj hotelijerstva i gastronomije, koja se na prostoru nekadašnjih saveznih država više ne razlikuje po visokom standardu usluge i raznovrsnoj ponudi. U preko 20.000 hotela danas na raspolaganju stoji oko 800.000 soba sa skoro 1,5 miliona kreveta. Njemačka kao turistčka destinacija pritom nudi široku paletu usluga, kako za ekonomične turiste, tako i za putnike s najvišim i najistančanijim zahtjevima. Više od 300 restorana odlikovanih zvjezdicama u svim regionima zemlje, svjedoče o efikasnosti vrhunske njemačke gastronomije.

 

30 godina nakon pada Berlinskog zida (4)

Novoj, većoj turističkoj destinaciji Njemačkoj pripadaju jedinstvene znamenitosti od historijskog i kulturnog značaja, koje su u godinama nakon ponovnog ujedinjenja studiozno obnovljene postavši time dostupne inostranim turistima. Od izuzetnog značaja su kulturni centri, poput centra Drezdena s obnovljenom Bogorodičinom crkvom i dvorcem u kome su, između ostalog, predstavljena i blaga „Zelene riznice“. U Berlinu, koji je od 1989. prijestolnica Savezne Republike Njemačke, novim sjajem blista Ostrvo muzeja, dok je čuvena gradska palata trenutno u fazi rekonstrukcije. U Lajpcigu, Haleu, Šverinu, Magdeburgu i mnogim drugim gradovima također je aktivna živahna umjetnička scena različitih žanrova, koja redovno privlači ljubitelje kulture iz cijelog svijeta. U žiži međunarodnog interesovanja nalaze se i arhitektonske atrakcije, poput Filharmonije na Labi u Hamburgu.

 

U novonastalim pokrajinama došlo je do razvoja najrazličitijih vrhunskih kulturno-turističkih manifestacija, i to ne samo u metropolama. Tako su u čast obilježavanja 500. jubileja reformacije u Njemačkoj „Luterovi gradovi“ u Saksonija-Anhaltu i Tiringiji razvijeni prema najsavremenijim naučnim dostignućima. Povodom proslave „100 godina Bauhausa“ u Saksonija-Anhaltu i Tiringiji izgrađeni su, između ostalog, moderni izložbeni prostori. Stari industrijski pogoni širom Njemačke, poput onih u Rurskoj oblasti, ljubiteljima kulture danas nude manifestacije na najvišem nivou. Mnogobrojne rute industrijske kulture predstavljaju uzbudljivo iskustvo za posjetioce iz cijelog svijeta, kao uostalom i lokaliteti UNESCO svjetske kulturne baštine u svim regijama Njemačke. U staroj Saveznoj republici Njemačkoj se do 1989. samo osam lokaliteta moglo pohvaliti epitetom UNESCO svjetske kulturne baštine. Od tada se broj priznatih i zaštićenih lokaliteta popeo na 46, od čega se 14 ovih važnih svjedoka ljudske i kulturne historije nalazi na teritorijama novonastalih pokrajina.

 

Međunarodne sportske manifestacije, poput Svjetskog prvenstva u fudbalu za muškarce 2006. godine i Svjetskog prvenstva u fudbalu za žene 2011. godine, stvaraju Njemačkoj imidž gostoljubive nacije. Tome je doprinijela ljubaznost domaćina, ali i sportska infrastruktura i najmoderniji stadioni u Berlinu, Lajpcigu i Drezdenu.

 

30 godina nakon pada Berlinskog zida (2)

Zaljubljenici u aktivan odmor cijene 200.000 kilometara uređenih pješačkih staza i 70.000 kilometara biciklističkih staza, kao i raznovrsnu ponudu za odmor u prirodi u planinskim predjelima. Biciklistička staza „Njemačko jedinstvo“ se, naprimjer, proteže dužinom od 1.100 kilometara i presijeca sedam pokrajina – od nekadašnje savezne prijestolnice Bona, preko Sjeverne Rajne-Vestfalije, Porajnja-Falačke, Hesena, Donje Saksonije, Saksonije-Anhalta i Brandenburga do Berlina. Na oko 100 historijskih lokaliteta može se neposredno doživjeti jedinstvena priča o uspjehu ponovnog ujedinjenja.

 

Od 1970. godine posebno vrijedna prirodna područja su u Njemačkoj proglašena nacionalnim parkovima. Od ponovnog ujedinjenja Njemačke njihov broj je s četiri porastao na šesnaest. Od toga se sedam nacionalnih parkova u potpunosti ili djelimično nalazi na teritorijama novonastalih pokrajina.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
LG CINEBEAM 4K donosi impresivan kvalitet slike i nevjerovatnu lakoću upotrebe