Ušuškana na kraju reda brojnih kafića koji su svoje mjesto našli iza nebodera UNITIC-a na Marijin Dvoru, u Kranjčevićevoj ulici se smjestio NYC Bagel. Na vratima nas dočekuje Melisa Salihagić, vlasnica radnje koja je u svoj grad donijela autentične bagele napravljene po recepturi iz New Yorka.
– Nakon godina provedenih u Americi, odlučila sam se vratiti kući i pokrenuti nešto novo i drugačije. Hajde da probamo ispričati jednu posebnu priču koja će povezati Sarajevo i New Yorku, kaže nam na početku razgovora Melisa.
U rodnu zemlju se vratila sa suprugom Davidom Levineom, čiji je pradjed imao bagel radnju u njujorškom Brooklynu.
– Uvijek smo razmišljali o tome kako da povežemo naša iskustva i mjesta odakle vodimo porijeklo. Tako je i nastala ova ideja. Sve pravimo ručno, koristimo tradicionalne metode vrenja prije pečenja, uz upotrebu lokalnih sastojaka. Nema konzervansa, aditiva, šećera i naši bageli imaju nizak sadržaj masti. Pored klasičnih bagela, u ponudi se nalaze krem sire, dodaci i specijalizirana kafa. Želimo da ljudi koji nam dođu dožive jedno drugačije iskustvo, te da obogatimo Sarajevo sa ponudom internacionalne hrane, dodaje Melisa.
Prva sedmica od otvorenja je iza njih, tim se uhodava, a brojni zainteresovani kupci čekaju svoju priliku da okuse novi proizvod u našem gradu.
– Naš bagel će naći svoje mjesto i na policama supermarketa, kafića i specijaliziranih prodavnica. Naš proizvod će postati omiljen u našem gradu, o čemu govori i činjenica da smo na prve sedmice u potpunosti rasprodani, te da ljudi sa interesovanjem čekaju u redu da bi naručili nešto sa našeg menija, poručuje.
NYC Bagel je u startu podržan kroz USAID projekt Diaspora Invest koji pomaže povratak bosanskohercegovačke dijaspore i ulaganje u našu zemlju.
– Priče poput ove govore da neke trendove možemo okrenuti u drugom pravcu, poručuju iz USAID-a.
Jedno je sigurno, Melisa i David su u Sarajevo donijeli dašak New Yorka.