OLIMPIJSKA PAHULJICA Andreja Đerkovića izložena u Barseloni

Release Date
07/02/2024

U povodu 40. obljetnice sarajevske Olimpijade (1984-2024), fotografski rad Andreja Đerkovića Olimpijska Pahuljica postavljen je u studioazaar u Barseloni. Postavka ima melankoličnu estetiku, kako su oba grada olimpijski gradovi, te su blisko vezani, jer je u jesen 1995.godine, Gradsko vijeće Barselone donijelo odluku da u okviru svog teritorijalnog uređenja, ustanovi Distrikt 11 – Sarajevo, čime je glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično postao dodatna četvrt grada. Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković, koji je sa Lejlom Kapo bio rukovoditelj Eurocluba, pod čijim je okriljem na inicijativu Vijeća Europe, djelovala Ambasada lokalne demokratije Sarajevo-Barcelona (ALD).

Rad Olimpijska Pahuljica iz 1994.godine, dio je Đerkovićeve fotografske serije DUM DUM koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i fotografija predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima. Godine 2021., rad je postao dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani (Švicarska), te je 2023.godine, publikovan u knjizi Spaces of War Memory and Imagination – Sarajevo Olympics 1984, autorica Erne HusukićEmine Zejnilović Zebić.

Istovremeno sa postavkom u Barceloni, rad je dio reprezentativne izložbe “Bilo je lijepo u Sarajevu”, kustosa Asima Đelilovića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu (6.2.-29.2.).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.