Predstava ALL INCLUSIVE u Pozorištu mladih Sarajevo

Datum objave
11/01/2020

U Pozorištu mladih Sarajevo će u utorak 14. januara 2020, u 20 sati biti izvedena predstava All Inclusive koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Predstava All Inclusive je fizičko-dokumentarna predstava koja govori o slobodi i različitosti. Četvero performera preispituju svoje tijelo u današnjoj kulturi prezasićenoj konstruktima kako bi idealno tijelo trebalo izgledati i kretati se.

 

all inclusive

 

Koliko historija, okolina i predsrasude utiču na naš odnos prema tijelu? Kako prihvatiti svoje tijelo ukoliko je ono godinama marginalizirano? Kakav je naš odnos prema tijelu koje je drugačije od našeg? Da li je svako tijelo dobrodošlo na sceni?

– Već nekoliko godina su nam najzanimljivije predstave one koje su raznolike, kako u korištenju medija tako i u raznolikosti performera. Amila i ja smo htjele raditi predstavu koja će preispitati šta je to ples i kakvo tijelo je plesačko tijelo. Predstavu koja će govoriti o tijelima koja su na krajnjim tačkama spektruma, atletskim i marginaliziranim. Pronaći šta je to što nas zbližava, a ne udaljava. Šta nas čini ljudskim bićima, kaže koreografkinja Ena Kurtalić.

– Predstava All Inclusive govori o slobodi i drugačijem. Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni. Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagođenje za osobe sa invaliditetom, istaknula je Amila Terzimehić.

Predstava je namijenjena odraslim osobama, a režiju su uradile AmilaTerzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije bivše Jugoslavije