RISHI: Editorijal koji spaja instalaciju kao oblik savremene umjetnosti, modni dizajn i fotografiju

Tri mlade umjetnice u Sarajevu spajile su svoje kreacije sa ciljem da pocrtaju važnost saradnje između žena u polju bh. umjetnosti – dizajnerica Enida Delimustafić, konceptualna umjetnica Smirna Kulenović i fotografkinja Kanita Polimac. Iz te saradnje nastao je novi umjetnički i modni editorijal RISHI, koji istražuje tri različite sfere kreacije; instalaciju kao oblik savremene umjetnosti, umjetnički modni dizajn i fotografiju.

 

rishi (1)

 

– Filozofska literatura kao početna tačka stvaranja za nas tri umjetnice predstavlja osnovu na kojoj počiva editorijal – cilj je bilo predstaviti unutrašnji, duhovni portret nas tri kroz naš rad, uvođenjem novih dimenzija prostora kroz futurističku scenografiju i svjetlosne refleksije, rekla nam je Smirna Kulenović.

 

rishi (3)

 

Enida Delimustafić vizuelna je umjetnica i dizajnerica bazirana u Sarajevu, kao i kreatorica novog modnog brenda Eye Contact koji nudi eksperimentalan i hrabar umjetnički pristup dizajnu. Smirna Kulenović konceptualna je umjetnica koja živi između Sarajeva i Lisabona, čija prostorna instalacija sačinjena od više od 300 metara aluminijske folije  There Is No One New Around You (2018) otvara pitanje o izolaciji pozicije žene i umjetnice u savremenom društvu. Kanita Polimac mlada je fotografkinja bazirana u Sarajevu koja istražuje pojam unutrašnjeg portreta i istovremene mogućnosti refleksije zajedničkog duha između fotografa/kinje i modela.

 

rishi (4) rishi (5) rishi (6) rishi (7) rishi (8) rishi (9) rishi (10) rishi (11) rishi (12) rishi (13)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Maria Paula Quintero
Red Bull Cliff Diving ovog ljeta ponovo stiže u Mostar