SARA-JE-VO Edhema Jesenkovića premijerno na 62. MESS-u

Datum objave
23/09/2022

U okviru 62. izdanja Festivala MESS pored predstava u zvaničnom programu pred publikom će biti izvedena i festivalska premijera predstave SARA-JE-VO, proslavljenog koreografa Edhema Jesenkovića nastala kao dio međunarodnog projekta pod imenom Balkan Dance Project. Koprodukciju potpisuju Balkan Dance Project, Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa Živimo balet, Ministarstvo kulture Slovenije, Festival Velenje, te samostalna umjetnica Mojca Majcen. Izvršna producentica projekta za BiH je Nataša Hajdarević. Muziku za ovo teatarsko djelo potpisuje poznati sarajevski dvojac Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar).

Premijera na 62. MESS-u je 05. oktobra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u 21 sat.

– Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenim pravilima i tvrdoglavosti. Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom „Stećkom“, „Životni prostor” je sredstvo gde držite sebe, svoj identitet i privatnost. A taj prostor se odnosi i na osjećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osjećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uvjerenja i mjesto gdje skupljate snagu i ljubav, riječi su autora i koreografa Edhema Jesenkovića. Namjera savremene plesne predstave SARA-JE-VO je istražiti različite ideje o domu, privatnosti, intimnoj sferi i granicama između sebe i okoline, kako bismo otvorili oči novim pogledima na sebe i kako biramo i živimo u našim ličnim prostorima.

Leonardo Šarić i Nedim Zlatar

Plesači/izvođači predstavljaju mlađu generaciju, koja traži način da preživi u antagonističkom društvu. Nekadašnji balkanski komunizam i sadašnja demokratija su u opoziciji, a sukob se svakako odražava u brojnim društvima širom svijeta. Kako je cilj projekta povezivanje mladih scenskih umjetnika iz regiona u predstavi će sudjelovati iz Slovenije igračica i balerina Mojca Majcen i plesač Luka Ostrež,  iz Hrvatske plesač, koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, iz Srbije plesačica Miona Petrović a iz BiH dio ovog projekta su glumac Emir Fejzić, te plesačica Ana Kuzmanović.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otkrivena nova Toyota Yaris