Izložba TRI(O)LOGIJA najpoznatije sarajevske dizajnerske grupe TRIO otvorena sinoć u Bosanskom kulturnom centru

Datum objave
23/09/2022
fotografije
Adi Kebo

Sinoć je u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, u sklopu 6. Pop Art Festivala,  otvorena izložba Tri(o)logija najznačajnije bh. dizajnerske grupe – TRIO, na kojoj je predstavljeno preko trideset originalnih i reproduciranih naslovnih strana magazina, časopisa i novina, koje je grupa TRIO dizajnirala u periodu od 1988. do 1999. Na otvaranju izložbe, mnogobrojnoj publici obratili su se Adna Muslija, kustosica izložbe, Semezdin Mehmedinović, bh. pisac, jedan od osnivača magazina Dani, osnivač magazina Fantom slobode, urednik magazina Lica, za koje je grupa TRIO dizajnirala naslovnice, te Bojan i Dada Hadžihalilović, čije buntovne, i dan danas aktuelne naslovnice krase zidove Galerije BKC-a.

Postavka je podijeljena u 3 segmenta, pa tako prvi od njih, pod nazivom _April_92_December_95, čine originalne naslovnice ratnih izdanja časopisa Dani. Drugi segment naslovljen _date_undefined sačinjen je od reprodukcija naslovnica magazina Lica, Fantom slobode, Mladina i Dani, a koje su prema sadržaju, ali i dizajnerskom rješenju još uvijek aktuelne. Treći segment  _Alert!_  prikazuje naslovnice kojima je TRIO na kritički način zabilježio neke od najvažnijih historijskih događaja s kraja 20. vijeka.

– Mnoge od ovih naslovnica mogu se gledati u kontekstu današnjice, i šokatno je da to i dalje funkcioniše, rekao je Bojan Hadžihalilović.

Selekcija historijski važnih naslovnica i onih koje oslikavaju goruća politička pitanja (lokalne) današnjice, s jedne strane ukazuje na hrabrost i buntovnost s kojom su ovi dizajneri kreirali vizualna svjedočanstva. S druge strane, u komparaciji sa naslovnicama i naslovima koji nas svakodnevno okupiraju svojom nemilosrdnom brojnošću, grafički dizajn grupe TRIO dokazuje se kao vizualni govor lišen svake naivnosti. Bez senzacionalizma i autocenzure, u konstantnom plesu aproprijacije i društvene kritike, naslovnice grupe TRIO istinski jesu jedan od najznačajnijih primjera društveno-političke angažiranosti u bh. grafičkom dizajnu, istakla je Adna Muslija, kustosica izložbe.

Grupu TRIO su 1985. godine osnovali svršeni studenti Akademije likovnih umjetnosti, Bojan Hadžihalilović, Dada Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt. Isprva je ovaj dizajnerski trojac bio aktivan učesnik u izgradnji sarajevske punk i pop art scene, prerastajući krajem 80-tih u jedan od najznačajnijih i najangažiranijih dizajnerskih brendova.  O djelovanju ove grupe pisali su The Independent, The Guardian, News Week, Art Press i mnogi drugi, dok su njihovi radovi bili izloženi na mnogim međunarodnim izložbama.

Svi zainteresovani izložbu Tril(o)gija mogu posjetiti do 1. oktobra 2022., svakim radnim danom i subotom u periodu od 09:00 do 20:00 časova.

Program 6. Pop Art Festivala nastavlja se sutra, 24. septembra, u Kinu Meeting Point panel diskusijama Art Career Day – Kako živjeti od umjetnosti? i Street Art.

ART Career Day – Kako živjeti od umjetnosti? će svim posjetiteljkama i posjetiocima pružiti priliku da upoznaju mlade umjetnice i umjetnike koji se uspješno bave onim što vole i dokazuju da umjetnost u našoj državi itekako diše i živi. Panelistice i panelisti su: Adna Muslija, umjetnica i kustosica Galerije savremene umjetnosti Manifesto, Maja Topčagić, fotografkinja, Hanna Dujmović, slikarica i Mirza Rahmanović – Indigo, producent i DJ. Moderatorica panela je Asja Krsmanović. Panel diskusija počinje u 18:30 sati.

Druga panel diskusija Street ART će otkriti sve one sitne “tajne” koje se kriju iza ulične umjetnosti, koliko je jednostavno ili zahtjevno baviti se njom i još mnogo toga što ova zanimljiva subkultura nosi. O ovoj temi govorit će ulična umjetnica Sabina Maslo i ulični umjetnici: Benjamin Čengić, Adnan Hamidović – Frenkie i Ljubomir Todorović. Moderatorica panela je Asja Krsmanović. Ova panel diskusija počinje u 20:00 sati.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji festivala: Evropska unija, Bosanski kulturni centar, Historijski muzej BiH, JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Alaj Print, Obojena klapa i Jazzbina Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Model Chen Xiao Qiong kroz objektiv Sanje Perić