Sarajevski street art na razglednicama

Zahvaljujući neumornim umjetnicima i njihovim street art djelima Sarajevo polako postaje jedna velika galerija na otvorenom, poput mnogih evropskih i svjetskih metropola. Da bi nastao jedan mural proces je jako dug. Potrebno je osmisliti crtež, a potom ga prenijeti sa papira na puno veće dimenzije zida. Međutim, u čitavom procesu najteže je dobiti dozvolu za oslikavanje murala na površinama grada, mada ponekad umjetnik/ca bude dovoljno brz i nevidljiv i uspije realizirati projekt i bez dozvole.

Kako murali nastaju brzo, još brže nestaju, jer je u glavama pojedinaca street art vandalizam. Nije vandalizam mural koji oslikava sumorno sive fasade grada na kojima su još uvijek vidljivi ožiljci rata. Nažalost, većina umjetnina bude prefarbana i tako zauvjek izgubljena.

Međutim, da bi zaustavio uništavanje street arta, jedan od umjetnika Nedžad Isić, odlučio je fotografisati svaki od njih, kreirati rezglednice i tako ih sačuvati od zaborava.

Inspirisan knjigama Street Art Berlin i Street Art Belgrade odlučio sam napraviti set razglednica koji krase zidove grada i na taj način pokusati doprinijeti sirenju pozitivne slike o ovoj, kod nas još uvijek u povoju, umjetnosti. Za ljubitelje i ljubiteljcie street arta postavljena je i Facebook stranica StreetArt Bosnia & Herzegovina i instagram @StreetArtSarajevo putem kojih možete pratiti rad umjetnika i umjetnica, kako domaćih tako i stranih, rekao nam je Nedžad.

A ukoliko želite kupiti razglednice možete ih potražiti u BuyBooku. Pošaljite nekome djelić Sarajeva!

 

street art (4) street art (6) street art (1) street art (3) street art (7)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.