Sarajevski street art na razglednicama

Zahvaljujući neumornim umjetnicima i njihovim street art djelima Sarajevo polako postaje jedna velika galerija na otvorenom, poput mnogih evropskih i svjetskih metropola. Da bi nastao jedan mural proces je jako dug. Potrebno je osmisliti crtež, a potom ga prenijeti sa papira na puno veće dimenzije zida. Međutim, u čitavom procesu najteže je dobiti dozvolu za oslikavanje murala na površinama grada, mada ponekad umjetnik/ca bude dovoljno brz i nevidljiv i uspije realizirati projekt i bez dozvole.

Kako murali nastaju brzo, još brže nestaju, jer je u glavama pojedinaca street art vandalizam. Nije vandalizam mural koji oslikava sumorno sive fasade grada na kojima su još uvijek vidljivi ožiljci rata. Nažalost, većina umjetnina bude prefarbana i tako zauvjek izgubljena.

Međutim, da bi zaustavio uništavanje street arta, jedan od umjetnika Nedžad Isić, odlučio je fotografisati svaki od njih, kreirati rezglednice i tako ih sačuvati od zaborava.

Inspirisan knjigama Street Art Berlin i Street Art Belgrade odlučio sam napraviti set razglednica koji krase zidove grada i na taj način pokusati doprinijeti sirenju pozitivne slike o ovoj, kod nas još uvijek u povoju, umjetnosti. Za ljubitelje i ljubiteljcie street arta postavljena je i Facebook stranica StreetArt Bosnia & Herzegovina i instagram @StreetArtSarajevo putem kojih možete pratiti rad umjetnika i umjetnica, kako domaćih tako i stranih, rekao nam je Nedžad.

A ukoliko želite kupiti razglednice možete ih potražiti u BuyBooku. Pošaljite nekome djelić Sarajeva!

 

street art (4) street art (6) street art (1) street art (3) street art (7)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
‘Djeca neprijatelja’ najbolji film Petog međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC