Street Arts Festival Mostar: Uspješno realiziran uz umjetnike i umjetnice iz BiH i Srbije

Prije nekoliko dana uspješno je završen 9. Street Arts Festival Mostar koji je ugostio autore i autorice iz BiH i regiona od kojih su pojedini akademski obrazovani umjetnici, arhitekti i dizajneri te afirmirani i neafirmirani muralisti i grafiteri.

 

Ova godina je generalno pomjerila većinu idejnih i poslovnih planova što je bio izazov da se i u vanrednim okolnostima realizira još jedno izdanje Festivala koji  je na koncu zadržao  svoj progres i  nastavio  se baviti likovnim pitanjima i javnim prostorom.

 

9. streets art festival mostar

 

Street Arts Festival Mostar, osnovan je 2012. godine sa željom da se oplemene ulice, približi umjetnost svima i stvara nova subkultura koja direktno utječe na vizuelni i kulturni  identitet grada.

 

Ovogodišnje umjetničke intervencije, murale i grafite su radili sljedeći autori i autorice_ Maid Mide Redžić, Arleta Ćehić, Soraja Ćehić, Midhad Mašić, Marko Zakky Zadro, Medina Dedić, Lejla Imamović, Maja Sinkler, Antonija Tolić, Damir Mumbašić,  Ante Lovrić, Sunita Fišić, Nataša Konjević, Hana Dujmović, Kerim Mušanović, Alija Kamber, Benjamin Čengić, Ljubomir Todorović, Saša Peševski, Andrej Žikić – Artez, Nikola Mihajlović – Kori Nikola,  Dejan Ivanović – Wuper, Save The Future Crew  Lack & Caseven i Damir Mumbašić.

 

9. streets art festival mostar (2)

 

Održan je i prvi Street Art Jam na kojem su učestvovali:  Alen Bajrektarević, Ana Jovanović, Darko Jovičić i Emir Mušić.

 

9. streets art festival mostar 3

 

Osim što se bavi estetizacijom i umjetničkim pitanjima Street Arts Festival Mostar povezuje mnoge komunikacijske aspekte, podcrtava svjesnost pitanja javnog i zajedničkog prostora, otvara mogućnost za kritičko mišljenje te podstiče sveukupno propitivanje vizualnosti grada i njegovog potencijala.  Aktivno se bavi kulturom i umrežavanjem umjetnika te pružanjem mogućnosti mlađim naraštajima da se okušaju u kontekstu street art kulture i festivalskoj produkciji.

 

Kroz mnoštvo različitosti doprinosimo vrijednostima zajedničkog prostora i gradimo urbanu umjetničku platformu koja dokumentira vrijeme u kojem živimo i dopušta da kreiramo nove stvarnosti, oblike života, izbora i odrastanja, ističu organizatori.

 

Oni također naglašavaju da imaju mnogo ambicija kada je riječ o progresu street art kulture na nivou BiH,  koja podrazumijeva različite oblike življenja u urbanoj sredini.

 

9. streets art festival mostar 3 (2)

 

– Pripremamo se za jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, koji će se nadamo se desiti u septembru 2021. godine, a on će uključiti i razne druge intervencije i programe pored murala i grafita te kampanju za izgradnju skate parka. 

 

Sve informacije o ovogodišnjem Festivalu i najavama za naredni možete pratiti na službenoj stranici festivala Street Arts Festival Mostar.

 

Festival je podržan je od strane Fonda otvoreno društvo BiH, Grada Mostara, NDC Mostar, Vijeća mladih Grada Mostara, a implementiran uz partnersvo Udruženja Fora, OKC Abrašević, LDA Mostar, Urbane kuće IDEAA i Dsrifv Partizan. Sponzori su : Sarajevsko pivo, pekare Suncokrer i Shatro graffiti shop

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.