Svečanu ceremoniju otvaranja Sarajevo Film Festivala vodit će glumac ALBAN UKAJ

Već tradicionalno, svečana ceremonija otvaranja biće održana u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta upravo uspješnim filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. Čast da vodi svečanost otvaranja 24. Sarajevo Film Festivala dodijeljena je ove godine glumcu Albanu Ukaju.

 

Alban Ukaj je rođen 1980. godine u Prištini. Upisao je studij Glume na Dramskom fakultetu u Prištini, u klasi profesora Faruka Begollija, da bi 2001. godine nastavio studiranje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao 2006. u klasi profesora Aleksandra Jevđevića. Kao glumac je bio angažiran na predstavama u produkciji MESS-a, te Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra ’55, Pozorišta mladih i Zetskom domu na Cetinju, Bitef teatra/Hartefakt fonda.

 

Jednako angažiran u filmovima: GORI VATRA u režiji Pjera Žalice, NOTRE MUSIQUE u režiji Jean-Luc Godarda, MAGIC EYE u režiji Kujtim Caskua, SVE DŽABA u režiji Antonija Nuića, ČUVARI NOĆI u režiji Namika Kabila, LA SILENCE DE LORNA u režiji Jean-Pierre i Luc Dardennea nagrađivanom na Filmskom festivalu u Cannesu, NA PUTU u režiji Jasmile Žbanić, J.A.C.E. u režiji Menelaosa Karamaghiolisa, SNOVI Rešada Kulenovića, BOTA u režiji Iris Elezi, nagrađivanom na Filmskom festivalu Karlovy Vary, te filmu BRAK, redateljice Blerte Zeqiri nagrađenom na Filmskom festivalu u Talinu, i drugim.

 

Alban Ukaj (23 of 24)-2

Više puta je nagrađivan za najboljeg glumca na pozorišnim festivalima u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

Stalni je član ansambla Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Režirao je svoj prvi kratki igrani film KALI u kojem je i scenarista. Film je nagrađivan na nekoliko međunarodnih festivala u Evropi i Americi, uključujući glavne nagrade. Suosnivač je udruženja Kontakt u kom je i producent predstava, poput ovogodišnjeg performansa WELCOME. Trenutno radi na svom drugom kratkometražnom filmu.

 

U prethodnim izdanjima uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

foto_Vanja Lisac

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Faris Šehić, mladi kantautor iz Tuzle, publici se predstavlja singlom URAGAN