U Ljubljani predstavljena nova monografija fotografa ALMINA ZRNE

U petak, 23.10.2018., u okviru 34. Slovenačkog sajma knjige u Cankarjevom domu u Ljubljani, promovisana je nova monografija bh. fotografa Almina Zrne pod nazivom Apologija Erosa. Monografija Apologija Erosa predstavlja presjek dvije decenije umjetničkog stvaralaštva Almina Zrne, a čine je dva komplementarna segmenta, odnosno dva ciklusa radova akt fotografije− Fresco i Nude. Izdata je od strane Galerije Fotografija iz Ljubljane, uz podršku kompanije Tajfun kao generalnog sponzora. Stručne tekstove potpisuju prof.dr. Fehim Hadžimuhamedović i prof.dr. Amela Hadžimejlić.

 

zrno monografija (8)

 

 

Promociji su prisustvovali brojni ljubitelji fotografske umjetnosti, koji su sa velikom pažnjom slušali Zrnin razgovor sa Barbarom Čeferin, vlasnicom i direktoricom Galerije Fotografija.

 

– Tako se, u fotografijama Almina Zrne, forma ženskog akta pojavljuje, na prvi pogled začudno i naspram svoje primarne zadaće slavljenja i apologije ljepote i erotike ženskog tijela, kao svojevrstan komentar i kritika savremenog svijeta, napisao je prof.dr. Fehim Hadžimuhamedović u monografiji.

 

zrno monografija (5)

 

– Gledajući fotografije Almina Zrne, suština mog doživljaja spram njegovog rada je da zaboravljam na fotografski medij. Razmišljala sam i o tome zbog čega zaboravljam da su Zrnine fotografije, fotografije… Možda zato što su Zrnine fotografije poput skulptura. Možda bih ga mogla nazvati, ako je to uopće moguće „fotografom-skulptorom, istaknula je prof.dr. Amela Hadžimejlić.

 

 

Nakon razgovora, najavljena je i nadolazeća izložba Almina Zrne u istoimenoj galeriji, koja će biti otvorena 13.12.2018. godine. Bit će to drugi put da se Zrno predstavlja slovenačkoj publici, ovog puta sa radovima iz serije Apologija Erosa.

 

zrno monografija (3) zrno monografija (11) zrno monografija (6)

foto i tekst_Amra Zvizdić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.