U SARTR-u održana prva proba za predstavu STOTINU MALIH SMRTI

Release Date
25/10/2023

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u jučer je održana prva proba kojom započinje proces rada na novoj predstavi u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Predstava nastaje prema romanu bh. književnika Semezdina Mehmedinovića Me’med, crvena bandana i pahuljica, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić pod nazivom Stotinu malih smrti, a u režiji Jovane Tomić.

Za ovaj roman Mehmedinović je dobio značajne književne nagrade, a svakako se izdvajaju nagrade Meša Selimović i Mirko Kovač.

Semezdin Mehmedinović

To je moja najbitnija knjiga u smislu da je najbitnija iskustva životna sabrala u sebe i na neki način pogled na cijeli život donijela u jednom novom svjetlu. Mislim da je ovo ozbiljna knjiga u smislu da sam uspio naći ključ da o najbitnijim, najličnijim stvarima progovorim na dopustiv način. To što je iznimno lično dovedem do univerzalnoga. Roman je priča o ljubavi. Ta tema ljubavi je jedna od onih tema koja prolazi kroz sve što sam napisao, istakao je Semezdin Mehmedinović.

Sead Pandur i Amila Terzimehić

Radeći na dramatizaciji teksta, mi smo željele da sačuvamo ovu formu u kojoj je Semezdin i pisao,  iz razloga da bi se sačuvalo nekoliko, po meni najvažnijih stvari kojima ćemo se u procesu nastajanja predstave baviti. Jedna od tih je, nešto što se provlači kao nit kroz sve knjige Semezdina Mehmedinovića, a to je tretman vremena. Taj tretman se analizira na jedan specifičan način, a taj način je vrlo taktilan, nježan, tiče se detalja, nekih malih životnih događaja koji naizgled nemaju tu dramatičnost koju mi u pozorištu često iznosimo u prvi plan, a zapravo ti mali događaji kriju u sebi cijeli jedan svijet. Nadalje,  probijajući se kroz materijal, odlučile smo da u fokusu bude porodica, što i jeste osnova romana ‘Me’med, crvena bandana i pahuljica’, kaže rediteljica Jovana Tomić.

U predstavi Stotinu malih smrti uloge ostvaruju: Amila Terzimehić, Sead Pandur i Kemal Rizvanović. Scenografiju je radila Adisa Vatreš Selimović, a za muziku je zadužena Nikolina Vujić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.