58. MESS: Chris Keulemans dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac

Holandski umjetnik Chris Keulemans dobitnik je nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra koju dodjeljuje direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Za njegove neprekidne napore u polju umjetnosti, njegovu ustrajnost i posvećenost mladoj i raznolikoj generaciji umjetnika, mislioca, buntovnika i aktivista, ova nagrada treba poslužiti kao inspiracija, navedeno je u obrazloženju Direkcije.

 

Navodeći da je Chris prvi put posjetio Sarajevo u vrijeme opsade i da se za razliku od drugih posjetitelja u to vrijeme nastavio vraćati u grad, direktor Festivala, Nihad Kreševljaković, istakao je da je Chris i u Amsterdamu ostao blizak sa bosanskim umjetnicima i pomogao im u izgradnji karijera.

 

– Možda najznačajniji razlog zbog kojeg Chrisu uručujemo ovu nagradu u Sarajevu je taj što je Sarajevo doprinijelo njegovom formiranju kao intelektualca. Iskustvo Sarajeva ga je naučilo o moći opstajanja, učilo ga je o odanosti i prijateljstvu, o potrebi za umjetnostima. O tome kako umjetnost može biti spasilac života i dašak svježeg zraka u okruženjima koja pate od zatucanih i populističkih pogleda, naglasio je Kreševljaković.

 

Dodjela nagrade (1)

 

Bh. reditelj i bivši direktor Festivala MESS, Haris Pašović, istakao je da je Chris Keulemans u ratnom periodu dao svoj doprinos da MESS preživi i ostane relevantan.

 

Chris je dio DNK MESS-a, ali i dio DNK Sarajeva pod opsadom. Ne znam drugog čovjeka koji ima toliko puno prijatelja u Sarajevu kao Chris jer je on čovjek koji je prirastao srcu svakog s kim se družio. Hvala ti Chris za ovo zajedničko putovanje kroz koje smo prošli, kazao je Pašović.

 

Dodjela nagrade (2)

 

Već godinama učim od vas i ljudi iz Sarajeva šta je prijateljstvo i gostoprimstvo. Vraćao sam se uvijek u ovaj grad i nastavit ću mu se vraćati. Bez riječi sam za sve ovo što ste mi priredili i hvala vam od srca za sve, rekao je nakon preuzimanja nagrade Chris Keulemans.

 

///

Chris Keulemans rođen je u Tunisu, 1960. godine, a odrastao je u Bagdadu u Iraku. Novinar, pisac, putnik, nastavnik i moderator osnovao je Perdu, književni centar u srcu Amsterdama osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je direktor najprominentnijeg debatnog centra u Nizozemskoj – De Balle, a osnovao je i međunarodni kulturno-umjetnički centar De Tolhuistuin. Pomogao je nastanak Press Now fondacije kao i rad nezavisnih medija sa Balkana.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Izložba MARKA FRANČEŠEVIĆA u Zvonu