Drugi FASADA Festival opet donosi boje na ulice Sarajeva

Release Date
05/10/2022
fotografije
Ajla Salkić

Udruženje Obojena klapa i ove godine organizuje FASADA Festival, festival ulične umjetnosti u Sarajevu, koji će se održati od 8. do 15. oktobra 2022. Nakon prošlogodišnjeg Festivala koji je imao za cilj promociju bh. umjetnica i umjetnika, te rezultirao sa 12 velikih murala u različitim dijelovima Grada Sarajeva, FASADA 2022 posvećena je uličnoj umjetnosti i obrazovanju!

Pod motom Slikamo, obrazujemo, mijenjamo, bit će realiziran niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa. Tako Sarajevo ove godine postaje bogatije za tri murala, koje će oslikati hrvatska umjetnica Alba Miočev, francuski umjetnik Koga One, te španjolski umjetnik Werens.

U okviru umjetničkog programa, 14. oktobra u Galeriji Manifesto biti će predstavljen i eksperimentalni participativni umjetnički projekat pod nazivom “#”. Više od pedeset mladih ljudi imat će priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i graffita od priznatih regionalnih umjetnika i umjetnica. Kroz diskurzivni program, koji
čine razgovore sa umjetnicima, prezentacije i panel diskusija, postavit će se pitanje budućnosti ulične umjetnosti u Sarajevu.

FASADA Festival bit će zatvoren cjelodnevnim događajem pod Graffiti jam, na kojem će uz muziku i opuštenu atmosferu preko trideset regionalnih umjetnika oslikavati graffite.

Ovogodišnji Festival podržan je kroz Creative producers program koji implementira British Council u zapadnom Balkanu. FASADA Festival podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta KS, Ambasada Francuske, te Ambasada Kraljevine Španije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bend GNU predstavio novu verziju pjesme PARANOIA