FASADA FEST donosi oslikavanje murala, graffiti jams i dobru muziku

Release Date
24/06/2021

Udruženje Obojena Klapa organizuje FASADA FEST – Fresh Air Sarajevo Displays Art, festival ulične umjetnosti u Sarajevu i prvi ulični festival, koji crtanjem želi doprinijeti u borbi s problemom zagađenosti zraka. U periodu od 26. juna do 10. jula 2021. godine, na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo umjetnici će ocrtati seriju murala. Osim što je cilj uljepšati javni prostor, približavajući građanima uličnu umjetnost, organizatori festivala čine velik korak koristeći boje koje razgrađuju štetne čestice u zraku, u nadi da će to pridonijeti rješavanju problema zagađenog zraka.

 

Značajnu ulogu za festival imaju street art umjetnik, osnivač Obojene Klape, Benjamin Čengić – Zian, kao projekt menadžer i jedan od muralista, te reper i graffiti umjetnik Adnan Hamidović – Frenkie, kao promoter festivala i jedan od graffitera koji će učestvovati na graffiti jamovima.

U sklopu festivala će se organizovati pet graffiti jamova – evenata, koji će poslužiti kao jedinstvena prilika za ljubitelje i ljubiteljice ulične umjetnosti, različitih zanimanja i iz različitih krajeva Balkana, da se upoznaju i druže uz umjetnost, te time javnosti pošalju pozitivnu poruku zajedništva. U okviru festival će biti kreirana interaktivna mapa na kojoj će biti označena i prikazana street art djela, što bi tu vrstu umjetnosti trebalo učiniti dostupnijom građanima i turistima, te samim time stvoriti značajan turistički potencijal i drugačiju turističnu ponudu. Jedan od ciljeva je i osigurati Hall of Fame lokacije, teritorije na kojima je dozvoljeno slobodno crtanje, čime bi se smanjilo uništavanje fasada ilegalnim crtanjem graffita.

Boysen KNOxOUT boje u svijetu postoje od 2008. godine, a zahvaljujući fondaciji EcoEvolution.org, koja podržava i promoviše inovativne projekte usmjerene na pročišćavanje zraka, dostupne će biti i umjetnicima na FASADA FEST-u. Murali kreirani ovim bojama koriste CristalACTiV™ tehnologiju, koja fotokatalizacijom razgrađuje štetne nitrogen okside i ujedno se bori protiv plijesni, gljivica i virusa.

Dodatna ekološka prednost za zidove koji su pokriveni ovim bojama jeste da ih se rjeđe treba ponovo bojiti, kao i da se sami čiste, obzirom na hidrofilnu prirodu boje. 1m2 zida prekrivenog KNOxOUT bojom smanjuje broj nitrogen oksida za 0.44 g, dok jedno srednje veliko stablo dnevno filtrita 0,42 g zraka. To bi značilo da mural veličine 1000m2 radi jednak posao kao i 1000 stabala.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bend GNU predstavio novu verziju pjesme PARANOIA