Mario Knezović: Ljepota stvaranja se krije u strasti, dok bude strasti svirat ćemo i stvarati

U aprilu objavljeni singl Gavrilo za kratko vrijeme privukao je pažnju javnosti, najavljujući četvrti album grupe Zoster koji će, kao i prethodna tri albuma ovog mostarskog sastava, objaviti izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva. Režiju, scenarij, animaciju, dizajn i montažu spota potpisuje Nikola Galić, inače jedan od članova Zostera, dok je snimatelj bio Srđan Šarić.

 

Singl je posveć Gavrilu Principu. Nakon slušanja, ostavlja se jedno otvoreno pitanje da li je Gavrilo bio čovjek koji se borio protiv okupatora ili je zločinac ili je negdje ostao između.

 

Album Srce uzavrelo koji će publici donijeti ukupno deset novih pjesama snimili su Eric Bajramović i Edin Zubčević u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miks i mastering su rađeni u studiju Bauer u Ludwigsburgu, a album je producirao Edin Zubčević. Muziku i tekst za Gavrila napisao je Mario Knezović dok su aranžman uradili članovi Zostera kojeg čine Mario Knezović (vokal), Atila Aksoj (gitare), Adis Sirbubalo (klavijature), Nikola Galić (bas) i Goran Rebac (bubnjevi).

 

 

Razgovarali smo sa Mariom o novom singlu, albumu i još nekim stvarčicama.

 

 

Nedavno ste predstvili novi singl Gavrilo, a ubrzo nakon toga je izašao i video. Publika je singl dobro prihvatila što možemo vidjeti po po brojnim sherovanjima na raznim društvenim mrežama, kako je zapravo nastala pjesma? 

– Nastala je spontano… Imali smo taj refren, i onda je pisana kao brainstorming, kao prepričana priča.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qWwxA8HzjVc[/youtube]

 

 

Kad je izašla, pjesma je stavljena na besplatan download, jeste li zadovoljni brojkom?

– Iskreno ne znam koja je brojka u pitanju, ali zadovoljni smo, jer pjesma postoji i živi svoj virtualni život.

 

 

Gavrilo je ujedno i najava novog albuma Srce uzavrelo, znamo da se na albumu nalazi deset pjesama, da ste Vi autor kao i obično, te da bi mogao iznjedriti nešto drukčiji zvuk, možete li nam reći još nešto o novom albumu?

– Na albumu se nalazi 9 pjesama i jedna bonus, koja je ujedno druga verzija jedne od ovih 9. Zvuk jeste drugačiji, ali ipak na tragu našeg posljednjeg albuma Imači kada. Teško mi je prepričati album, najbolje da sam govori za sebe, a to ćete morati pričekati.

 

 

Ovo vam je četvrti studijski album. Koliko je, s obzirom na Vaš staž i iskustvo, drukčiji, bolji od prethodnih materijala?

– Pa, za nas je to bilo sasvim novo iskustvo. Radili smo tako neopterećeno, kao da nam je prvi, u odnosu na prethodne je drugačiji, ni bolji ni gori.

 

 

Izjavili ste da ste mnoge pjesme koje se nalaze na albumu napisali dosta ranije, ali je tek sada došlo vrijeme da ih objavite, zašto ste čekali? Prilikom nastanka neke pjesme, kad znate da je to to?

– To je neki instikt i koncept, kad osjećaš da li pojedina pjesma pripada ili ne nekoj cjelini, kao što je album…

 

Mario knezovic-1

 

Prije jedanaest godina ste prvi put ušli u studio kad je nastala pjesma Majka Jamajka, šta Vam je bio izazov napočetku karijere, a kakva je situacija danas? Šta Vas danas motivira za stvaranje, rad?

– To je strast, ljepota stvaranja. Mi imamo sreću da je imamo i danas. I dok bude strasti svirat ćemo i stvarati. Razlika je jedino u iskustvu koje se nagomilalo kroz vrijeme.

 

 

Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, tako je bend Zoster nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini. Vaše pjesme prenose poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije, da li i u kojoj mjeri Vaše pjesme mogu doprinijeti da se podigne imunitet društva u kojem živimo?

– Sve ovisi koliko će netko dopustiti da ga nešto dotakne… Sigurno mogu doprinijeti u manjoj mjeri, na osobnoj razini, na nekoj široj, općenitijoj, mislim da ne može, a možda ni ne želimo.

 

 

Prije nekoliko godina ste izjavili da se smatrate generacijskim luzerom, jer ste rođeni baš u nezgodno vrijeme, te da su stariji još veći generacijski luzeri, šta mislite o novim generacijama koje dolaze? Kakva ih budućnost čeka?

– To biste trebali pitati nekog vidovnjaka… Osobno mislim da je mladima svijet dostupniji no ikad prije. Sve ovisi kako će to oni iskoristiti. Zato je važno odgajti ih kao slobodne ljude.

 

 

Mario

 

Šta osim muzike rade članovi grupe u slobodno vrijeme? Imate li ga uopće?

– Naravno da imamo slobodno vrijeme. Koristimo ga najbolje što znamo, skijamo, plivamo, igramo se, družimo i tako.

 

 

Gdje vidite Vaš rad u budućnosti? Kako biste voljeli da se bend razvija i kreće?

– Volio bih kad bismo uvijek imali onaj početni entuzijazam i strast. To je sve.

 

 

Šta mislite o bendovima kao što su Rolling Stones koji sviraju više od 50 godina? Možete li zamisliti Zoster nakon 50 godina karijere?

– To zvući strašno! Pedeset godina! (smijeh) Ali, zašto ne, samo da nas posluže zdravlje i pamet.

 

razgovarala_Besima Svraka

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.