Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji

Datum objave
26/07/2022

U sklopu zvaničnog programa prestižnog filmskog festivala u Veneciji takmičit će se i film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU i to u konkurenciji Horizonti. Scenarij za ovaj film napisala je Elma Tataragić, a film je režirala sjeverno makedonska rediteljica Teona S. Mitevska. Ovo je treći film iza kojeg stoje ove dvije autorice, a prva dva su prikazan na filmskom festivalu u Berlinu (KADA DAN NIJE IMAO IME – Panorama 2017. i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA – Glavna konkurencija 2019.).

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bh. glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se humor miješa s tugom, sve do samoga razrješenja, kada se teška sjećanja pomiješaju sa današnjicom.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film i to za najbolju režiju za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Za nagrade su, pored scenaristicie i rediteljke Teone Mitevske, nominirani i bh. autori i glumci: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH. Venecijanski festival otvara se 31.8, traje do 11.9, i jedan je od najznačanijih filmskih festivala na svijetu.

Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Slasni voćni kolač pun ljetnjih ukusa koji se topi u ustima