Novosadski techno ambasador Lag završava godinu sa pet vinil izdanja

Release Date
20/12/2022

Po povratku sa azijske turneje, poznati novosadski producent i DJ Miloš Martinov Lag objavio je vinil izdanje Origins EP, za poznatu švedsku izdavačku kuću Pohjola, na čijoj muzici su odrasle generacije klabera, a koja je ponovo aktivirana poslije 11 godina tišine, kako bi Lagova ploča ugledala svjetlost dana.

Novo izdanje ovog tehno ambasadora već neko vrijeme potresa klubove širom svijeta, a sastoji se od četiri trake – Ples Slovena, De Intros, Kolibri i Kolo (Disko Edit), na kojima je prisutan njegov lični pečat u vidu izlomljenih ritmova. U prizvuku ovog izdanja osjete se utjecaji starih slovačkih producenata techna, zatim atmosfera dugih berlinskih noći, ali i nešto posebno čemu je nemoguće odrediti kategoriju i dodaje unikatnu notu svemu. Ono što zaista izdvaja ovu kolekciju numera od prethodnih je i prvi spot sa Lagovim imenom, a urađen je za numeru Ples Slovena i predstavlja skup snimaka koje su Lagovi pratitelji, fanovi i prijatelji inspirirani ovom trakom, slali za potrebe stvaranja videa.

 

Umjetničko djelo koje krasi omot izdanja Origins EP napravila je britanska umjetnica Trudy Creen, dok je za dodatni dizajn bio zadužen novosadski dizajner i muzičar Dejan Ilić.

– Godina u kojoj su se vrijedan rad i sreća poklopili na takav način da mogu da se pohvalim sa pet izdanja na ploči definitivno će ostati u pamćenju kao jedna od dražih! Puno pomenute sreće leži u prilici za saradnju sa zaista posebnim ljudima, vlasnicima izdavačkih kuća koji su otvoreni za raznovrsnost i beskompromisan pristup pravljenju muzike, kao i njihovoj volji da duh te muzike prenesu na ostale aspekte izdanja kao što je vizuelna prezentacija iste. Krajnji cilj je uvijek da poruka poruka stigne do zvučnika, a iz zvučnika da naiđe na ona prava bića noći, na krojače svoje istine i lovce na ritmove i melodije koji će se povezati sa njihovim tijelom i dušom, kaže Lag.

Kako ističe možda je njegova najveća sreća ove godine bio je zajednički odlazak u Berghain sa ocem na njegov treći nastup u tom legendarnom klubu.

– Moj ćale, profesor u penziji i gospodin od sedamdeset i jednu godinu, nikada nije razumio klubsku, elektronsku muziku, ali je, isto kao i moja majka, puno toga žrtvovao da bi me podržao u mojoj fanatičnoj posvećenosti istoj. Dolaskom na moj nastup u Berghainu imao je jedinstveno savršenu priliku da na pravom mjestu, sa pravim ljudima i na pravom ozvučenju čuje poruku (bilo da je ona Ples Slovena ili D-Edge), osjeti konekciju, i na osnovu svega tamo konačno shvati zašto svi lovimo naše istine na mjestima koja, onima koji nas ne razumiju, izgledaju kao eksapizam, a u stvari su dom. Ove godine dao najveći poklon i podršku do sada: razumijevanje. Hvala ti ćale!, izjavio je Lag na samom izmaku ove vrlo uzbudljive godine.

Na nedavno održanoj svečanosti dodjele Nagrade Ambasador elektronske muzike, Lag i X-Coast osvojili su priznanje za regionalno izdanje godine, za zajednički projekt XL Traxx koji su u oktobru ove godine objavili za Radio Slaveov lable Rekids. EP XL Traxx sastoji se od tri numere: M-Bomb, E-Dancer i D-Edge. Prva numera izdanja M-Bomb sačinjena je od ogromnog ritma i zvukova rave svijeta koji zajedno čine energetsku dance floor bombu. Traka E-Dancer vješto sempluje iz zaboravljenih disko izvora i kombinuje funky melodičnu vožnju sa vozećim bubnjevima, dok treći singl D-Edge energijom i zvucima podsjeća na zvuke najboljih rave ranih 2000-ih.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.