Galerija MANIFESTO predstavlja prvu izložbu u renoviranom prostoru

Release Date
13/12/2022

Galerija savremenih umjetnosti Manifesto sa zadovoljstvom najavljuje otvorenje prve izložbe u renoviranom prostoru u Despićevoj 3. Kolektivna izložba pod nazivom POV bit će otvorena 16. decembra u 19:00 sati.

Galerija Manifesto osnovana je 2021. godine, kao odgovor na nedostatak inicijativa, angažmana i prostora za produkciju savremenih umjetnosti u BiH. Na početku nije imala svoj prostor, već je posuđivala prostore drugih institucija, kao i one privatne. Međutim, početkom ove godine Manifesto je pronašao svoj dom u Despićevoj ulici. Zahvaljujući podršci više od
500 pojedinki i pojedinaca, te pravnih lica, čiji je doprinos crowdfunding kampanji rezultirao prikupljanjem svih neophodnih sredstava za rekonstrukciju prostora, Galerija Manifesto sada otvara svoj renovirani prostor svima onima koji žele biti dijelom kulturne revolucije u Sarajevu.

U okviru prve izložbe u renoviranom prostoru bit će predstavljeni radovi Adnana Šopovića, Amine Ahmetagić, Bojana Stojčića, Gordane Anđelić Galić, Grupe Zvono, Harisa Gusinca, Kemila Bektešija, Mile Panić, Aleksandra Saše Bukvića i Saše Tatić.

Razmatrajući tačku gledišta (engl. point of view, POV) kao pojam koji određuje odnos umjetnika_ce spram umjetnosti, njegovog_nog konteksta, publike i obratno, izložba POV kreira presjek savremene bh umjetničke scene. Povezujući konceptualno i formalno različite umjetničke tendencije i narative, ova postavka omogućava da se u jednom dahu sagledaju generacijski, kontekstualno i poetski oprečne koegzistirajuće umjetničke prakse.

Gledišta zastupljena u ovoj postavci istovremeno iniciraju preispitivanje uloge i važnosti prostora u kojima o njima kritički govori. Manifesto u svojoj srži nije samo izložbeni, galerijski prostor, već prostor okupljanja, re-konstitucije zajednice i kritičkog promišljanja. Zbog toga, aktivacija posmatrača, naglašavanje njegove individualne pozicije, te insistiranje na re-evaluaciji tačaka gledišta strategija je putem koje se Manifesto pokušava ispuniti pluralnim vidicima, ne bi li se propitao i konstituisao onaj kolektivni.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakim danom od 12 do 20 časova.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
5 stvari koje je važno znati prilikom pravljenja zaštitnih maski