Kako je ruž postao simbol otpora u opkoljenom Sarajevu

fotografija
Harpo, Inc. / Geogre Burns

Humanitarna aktivistica Zainab Salbi iz Iraka u razgovoru sa Oprah Winfrey govorila je o svojim ratnim sjećanjima iz vremena opsade Sarajeva i kako je molba jedne žene u glavnom gradu BiH obilježila njen život kao aktivistice, piše N1.

Nakon što je čula za brojna silovanja u Bosni i Hercegoini tokom rata, Zinab i njen suprug odlučili su umjesto na medeni mjesec doći u Bosnu i Hercegovinu i vidjeti šta se to događa u opkoljenom Sarajevu.

Bilo je veoma teško ući u Sarajevo. Kad smo stigli tamo, pitala sam žene šta im mogu donijeti sljedeći put kad se vratim. Jedna od njih je odgovorila ‘ruž’. Upitala sam je da li zaista to misli. ‘Da’, odgovorila mi je. ‘Želim ruž jer je to najjednostavnija stvar i način na koji se odupirem ratu. Želim da taj snajperista zna da, prije nego me ubije, da ubija lijepu ženu’, rekla mi je tada, sjeća se Salbi.

Kako je kazala, ova molba obilježila je njen život i posvećenost aktivizmu.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Quasarr: Uspjeh mjerimo krugom slušatelja koji stvarno cijene naš rad