Partizansko spomen-groblje u Mostaru dobija priliku da bude obnovljeno

U užem izboru među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi

Release Date
25/01/2023
foto
Europa Nostra

Povodom 10. godišnjice Programa 7 najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini, Europa Nostra – evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini – i Institut Evropske investicione banke objavili su 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi koja su ušla u uži izbor za ovogodišnje izdanje programa obnove. Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi za 2023. godinu koji će dobiti priliku da budu obnovljeni bit će objavljena u aprilu.

11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi za 2023. godinu su:

Odabir je izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju. Nivo angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocijenjeni su kao ključne dodatne vrijednosti. Drugi kriterij odabira bio je potencijal ovih mjesta da djeluju kao katalizator održivog razvoja i kao sredstvo za promovisanje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija.

Uži izbor 11 ugroženih lokaliteta kulturne baštine napravilo je međunarodno Savjetodavno vijeće, koje se sastoji od stručnjaka iz domena historije, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i finansija. Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnijele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra iz cijele Evrope, kao i organizacije članice Evropske alijanse za kulturnu baštinu.

Program 7 najugroženijih, koji ove godine slavi svoju 10. godišnjicu, vodi Europa Nostra u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke. Također ima podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa. Pokrenut 2013. godine, ovaj program je dio kampanje civilnog društva za spašavanje ugrožene evropske baštine. On jača svijest o ovom problemu, priprema nezavisne procjene i predlaže preporuke za djelovanje. Također obezbjeđuje nepovratna sredstva u iznosu od 10.000 eura po navedenoj lokaciji za pomoć u implementaciji dogovorene aktivnosti koja će doprinijeti spašavanju ugroženog lokaliteta. U većini slučajeva uvrštavanje ugroženog lokaliteta na listu služi kao katalizator i podsticaj za mobilizaciju neophodne javne ili privatne podrške, uključujući i finansijsku podršku.

 

Partizansko spomen-groblje

Partizansko spomen-groblje izgrađeno je 1965. godine u gradu Mostaru. To je jedan od najvećih antifašističkih spomenika i lokaliteta na Balkanu, sa 300 metara dugom popločanom ceremonijalnom stazom koja se uzdiže više od 20 metara uzbrdo. Ovo groblje, na kojem se nalazi oko 700 pojedinačnih nadgrobnih spomenika boraca za slobodu jugoslovenskog partizanskog pokreta, dio je niza spomenika i lokaliteta izgrađenih u regionu u znak sjećanja na partizane poginule u toku Drugog svjetskog rata.

Partizansko spomen-groblje projektovao je poznati jugoslovenski arhitekta profesor Bogdan Bogdanović iz Beograda. Spomenik su vješti klesari gradili u periodu od nekoliko godina, koristeći preko 12.000 klesanih komada krečnjaka, ruševine od razaranja grada tokom rata i tradicionalni kameni crijep recikliran sa mostarskih kuća. Spomenik je 1965. godine svečano otvorio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, povodom 20. godišnjice oslobođenja Mostara od nacista i njihovih lokalnih saveznika 1945. godine.

Partizansko spomen-groblje – sa svojim memorijalnim značajem i relevantnošću – postalo je meta uništavanja, kako u vrijeme rata, tako i u vrijeme mira. Iako je tokom rata 1992-1995. godine znatno oštećeno, Partizansko spomen groblje je pretrpjelo dodatna oštećenja u periodu nakon rata. Važno je dodati da su nakon nasilnog raspada Jugoslavije mnoga spomen-područja izgrađena u široj regiji nakon Drugog svjetskog rata zapuštena ili čak napuštena, uključujući i Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Nakon rata, prvi konzervatorsko-restauratorski radovi na Partizanskom spomen-groblju izvedeni su 2005. godine uz podršku donatorskih sredstava Vlade Holandije i Kraljevine Norveške, a uz sufinansiranje Grada Mostara i Federacije Bosne i Hercegovine.

Partizansko spomen-groblje je međutim bilo, i još uvijek je, jedno od osporavanih lokaliteta kulturne baštine u regiji. Rezultat toga su ponovljeni vandalski činovi do posljednjeg uništavanja koje se dogodilo u junu 2022. godine. Nakon toga uslijedile su brojne reakcije gradonačelnika, Gradskog vijeća, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao i antifašističkih aktivista i udruženja na lokalnom i međunarodnom nivou, kao i reakcija brojnih organizacija sa prostora bivše Jugoslavije koje su osudile vandalizam na Partizanskom spomen-groblju. Nedavno je Agencija “Stari grad” Grada Mostara raspisala tender za javnu nabavku za revitalizaciju, sanaciju i osvjetljavanje Partizanskog spomen-groblja. Međutim, za ovaj spomenik još nema sveobuhvatnog plana za konzervaciju i održavanje uz odgovarajuća sredstva. Čitav proces njegove neophodne restauracije i revitalizacije stoga ostaje neizvjestan.

Lokalna zajednica Mostara je razvila različite kampanje za pravnu zaštitu Partizanskog spomen-groblja kao spomenika od nacionalnog značaja. Između ostalih inicijativa, snimili su dokumentarni film o historiji ovog spomen-obilježja i prijetnjama i izazovima s kojima se on danas suočava.

 

Za Program 7 najugroženijih za 2023. godinu ovo spomen-groblje je nominovala IDEAA Mostar uz podršku gradonačelnika Mostara, Galerije DESSA i Europa Nostra Srbija. Predlagač se zalaže za adekvatnu pravnu zaštitu Partizanskog spomen-groblja nakon proglašenja spomenikom od nacionalnog značaja još u januaru 2006. godine, za evropsko i međunarodno priznanje njegove izuzetne historijske i umjetničke vrednosti, kao i za razvoj održive obnove, plana održavanja i upravljanja ovim izuzetnim memorijalnim područjem, te za izdvajanje potrebnih sredstava – iz lokalnih, nacionalnih i evropskih izvora – za kvalitetnu realizaciju ovakvog sveobuhvatnog plana.

Savjetodavno vijeće Programa 7 najugroženijih je dalo sljedeći komentar: Originalni dizajn Partizanskog spomen-groblja u Mostaru namjerno izbjegava korištenje političke ili vjerske simbolike, ali koristi kosmološke simbole koji podsjećaju na pretkolumbijske ostatke i možda takođe upućuju na slične elemente prisutne na srednjovjekovnim lokalitetima u Bosni i Hercegovini. Kao takav, to je izvanredan primjer visokokvalitetne komemorativne kulture ukorijenjene u antifašističkim idealima unutar SFR Jugoslavije. U trenutku kada Evropa nastoji da afirmiše i stavi mnogo jači naglasak na vitalnu važnost zajedničkih vrijednosti koje čine samu osnovu cijelog evropskog projekta, ovo značajno mjesto sjećanja koje se nalazi na Zapadnom Balkanu trebalo bi da bude obnovljeno uz podršku lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova i zaštićeno za sadašnje i buduće generacije.

Ovaj uži izbor pokriva širok spektar spomenika i lokaliteta kulturne baštine koji se suočavaju sa različitim vrstama ozbiljnih prijetnji. Lokalne zajednice i organizacije civilnog društva duboko su posvećene očuvanju ovih izuzetnih primjera našeg zajedničkog naslijeđa, ali im je potrebna šira podrška. Stoga pozivamo lokalne, regionalne, nacionalne i evropske aktere, kako javne tako i privatne, da udruže snage s inicijativom Europa Nostra i našom mrežom članova i partnera kako bi osigurali održivu budućnost za ove lokacije koje su ušle u uži izbor, naglasio je prof. dr Hermann Parzinger, izvršni predsjednik mreže Europa Nostra.

Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi za 2023. godinu bit će objavljena u aprilu. Nadamo se da ćemo na toj listi vidjeti i ime ovog predivnog spomenika.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.