Počelo drugo izdanje festivala ulične umjetnosti FASADA

Release Date
14/10/2022
fotografije
Ajla Salkić

U Sarajevu je ove sedmice počelo drugo izdanje FASADA Festivala, festival ulične umjetnosti u Sarajevu, u organizaciji Udruženja Obojena klapa. Nakon prošlogodišnjeg Festivala koji je imao za cilj promociju bh. umjetnica i umjetnika, te
rezultirao sa 12 velikih murala u različitim dijelovima Grada Sarajeva, FASADA 2022 posvećena je uličnoj umjetnosti i obrazovanju!

Alba Miočev_Mural_Stolaboratorija

Pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, realiziran je niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa. U Stolariji Narodnog pozorišta hrvatska umjetnica Alba Miočev započela je oslikavanje murala, dok francuski umjetnik Koga One mural oslikava na Zetri. Realizirane su i dvije radionice, Graffiti: od taga do umjetničkog izraza i Od platna do fasade: radionica izrade skica za murale u kojima je učestvovalo preko pedeset mladih ljudi i djece.

Nakon održanog javnog razgovora sa umjetnikom Koga One, te prezentacije studije slučaja grada Prištine i njegove scene ulične umjetnosti, nastavak Festivala donosi panel diskusiju pod nazivom Sarajevo street art: Kako prevazići birokratiju? i projekcija filma.

U sklopu festivala 14. oktobra, s početkom u 19:00 u Galeriji Manifesto biti će predstavljen i eksperimentalni participativni umjetnički projekat pod nazivom “#”.

FASADA Festival bit će zatvoren u subotu, 15. 10. cjelodnevnim događajem – Graffiti jamom, na kojem će uz muziku i opuštenu atmosferu više od trideset regionalnih umjetnika oslikavati graffite.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novi projekt ELME TATARAGIĆ na koprodukcijskom marketu BERLINALEA