Pogledajte impresivne snimke komete Neowise

Nestvarne fotografije kometa Neowise iznad Sarajeva zabilježili su fotografi Džan Jašarević i Alan Ćatović. Kometa nazvana Neowise otkrivena je 27. marta ove godine, a snimio je svemirski teleskop istog imena.

 

Neowise (4)

 

– Na nebu iznad Bosne i Hercegovine i Sjevernoj hemisferi, astronomska atrakcija No1 trenutno je novootkrivena kometa Neowise. Kometa Neowise je trenutno vidljiva golim okom, a na nebeskom svodu će se zadržati do augusta 2020. Sljedeći put će nas posjetiti tek za 6 800 godina, kažu nam iz  Astronomskog društva Orion.

 

Neowise (1)

 

Riječ je o kometi C /2020 F3 čiji je promjer oko 5 kilometara, kreće se retrogradno, a u junu nam se izgubio iz vida. Srećom, tek privremeno jer onda je započeo njegov hod prema nama i u julu nam je Neowise vidljiv gotovo golim okom, a tako će biti gotovo cijeli ovaj mjesec. Nevjerojatna je to prilika da i mi promatramo ovog svemirskog putnika kojeg se rano ujutro i to prije svitanja između 3 i 4,30 sati, a navečer usmjerimo li pogled prema sjeverozapadu, sat vremena nakon zalaska sunca.

 

Neowise (2)

 

Neowise u drugoj polovici ovog mjeseca, dakle taj period počinje, proći kroz sazviježđe Velikog medvjeda, dok je najbliže Suncu bio 3. jula – na udaljenosti od “tek” 43 miliona kilometara.

 

Unutarnja orbita odnosno period kad napravi “krug” traje mu 4500 godina, a vanjska 6800 godina, što znači da će se na Zemlji moći vidjeti ponovno 8820. godine pa iskoristite ovu priliku. Kometa je retrogradna što znači da se kreće u suprotnom smjeru od ostalih tijela, a orbita mu je slična paraboli. Najbliže će Zemlji biti s 22. na 23. jula i to na udaljenosti od nekih 103 miliona kilometara.

 

Svaki komet je zapravo nepredvidiv i ponaša se po svojim pravilima. Nikad ne znamo kad će se na nebu pojaviti, baš kao što se pojavio i Neowise.

 

fotografije_Džan Jašarević i Alan Ćatović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.