Pogledajte impresivne snimke komete Neowise

Nestvarne fotografije kometa Neowise iznad Sarajeva zabilježili su fotografi Džan Jašarević i Alan Ćatović. Kometa nazvana Neowise otkrivena je 27. marta ove godine, a snimio je svemirski teleskop istog imena.

 

Neowise (4)

 

– Na nebu iznad Bosne i Hercegovine i Sjevernoj hemisferi, astronomska atrakcija No1 trenutno je novootkrivena kometa Neowise. Kometa Neowise je trenutno vidljiva golim okom, a na nebeskom svodu će se zadržati do augusta 2020. Sljedeći put će nas posjetiti tek za 6 800 godina, kažu nam iz  Astronomskog društva Orion.

 

Neowise (1)

 

Riječ je o kometi C /2020 F3 čiji je promjer oko 5 kilometara, kreće se retrogradno, a u junu nam se izgubio iz vida. Srećom, tek privremeno jer onda je započeo njegov hod prema nama i u julu nam je Neowise vidljiv gotovo golim okom, a tako će biti gotovo cijeli ovaj mjesec. Nevjerojatna je to prilika da i mi promatramo ovog svemirskog putnika kojeg se rano ujutro i to prije svitanja između 3 i 4,30 sati, a navečer usmjerimo li pogled prema sjeverozapadu, sat vremena nakon zalaska sunca.

 

Neowise (2)

 

Neowise u drugoj polovici ovog mjeseca, dakle taj period počinje, proći kroz sazviježđe Velikog medvjeda, dok je najbliže Suncu bio 3. jula – na udaljenosti od “tek” 43 miliona kilometara.

 

Unutarnja orbita odnosno period kad napravi “krug” traje mu 4500 godina, a vanjska 6800 godina, što znači da će se na Zemlji moći vidjeti ponovno 8820. godine pa iskoristite ovu priliku. Kometa je retrogradna što znači da se kreće u suprotnom smjeru od ostalih tijela, a orbita mu je slična paraboli. Najbliže će Zemlji biti s 22. na 23. jula i to na udaljenosti od nekih 103 miliona kilometara.

 

Svaki komet je zapravo nepredvidiv i ponaša se po svojim pravilima. Nikad ne znamo kad će se na nebu pojaviti, baš kao što se pojavio i Neowise.

 

fotografije_Džan Jašarević i Alan Ćatović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zemaljski muzej BiH puni 128 godina