Pogledajte kako je bilo na premijeri mjuzikla KOSA prije 30 godina u ratnom Sarajevu

Release Date
21/06/2022
fotografije
milomir Kovačević / Narodno pozorište Sarajevo

U tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost i Kosu. Kada su iz produkcije, u tada opkoljenom Sarajevu, pisali autoru muzike Galt MacDermotu i pitali ga za autorska prava, on je odgovorio: Vi ste jedina autentična Kosa, vama ne trebaju autorska prava, ja sam svoju pisao 7000 km udaljen od rata.

Premijera ratne Kose, izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja. Jedni od učesnika bili su glumci Admir Glamočak, Gordana Boban, Željko Stjepanović i Suada Topolović.

Trideset godina poslije — u petak, 24. juna sa početkom u 20:30 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag moći ćete prisustvovati premijernom koncertnom izvođenju ove ne svakidašnje predstave.

U mjuziklu Kosa redatelja Aarona Thielena, učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a. Karte za mjuzikl Kosa bit će besplatne — kartu možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Broj sjedećih mjesta ograničen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kako izgleda kada freerunner kasni na posao u radionici čuvenog KAMAZ-a