Poklon čovječanstvu od Charlija Chaplina

Legendarna zvijezda nijemog filma Charlie Chaplin rodio se na današnji dan 1889. u Londonu kao Charles Spencer Chaplin u siromašnoj porodici, glumačku je karijeru počeo u muzičkim dvoranama Sohoa.

 

U čast njegovog rođendana donosimo vam njegov govor koji je za svoj sedamdeseti rođendan 16. aprila 1959. Charlie Chaplin poklonio čovječanstvu.

 

 

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvrijedljivo kada pokušavam natjeratim nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, ja to zovem POŠTOVANJE.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim raditi i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTVANOST.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo koristiti svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.

 

Nema potrebe da se bojimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam da se to zove ŽIVOT.

 

 

citylights16

 

 

O Charliju Chaplinu ukratko

 

Postao je svjetski slavna filmska zvijezda prije kraja Prvog svjetskog rata, kao i u vremenu poraća i Velike depresije kada je postigao status neke vrste narodnog heroja glumeći radnike i siromašne, potlačene, obične ljude. Za stečenu popularnost i slavu može zahvaliti vještoj upotrebi mimike i gegova.

 

Donedavno je bilo malo poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo štampano izdanje predstavljeno 4.aprila ove godine u Britanskom filmskom institutu u Londonu. Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu Footlights, napisanom 1948., a prema kojemu je kasnije snimljen njegov film Svjetla pozornice (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva. Roman je objavljen u izdanju italijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

 

Chaplin je umro na sam Božić 1977. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.