Putuj odgovorno!#vidisrbiju : GOLIJA

Release Date
16/02/2021
naslovna fotografija
Dragan Bosnić

Dogodovštine sa porodičnih putovanja ostaju kao dragocjena sjećanja vaših najmilijih i prepričavaju se godinama sa istim žarom. Pored nekoliko velikih skijaških centara, Srbija vam može ponuditi i manje, ali podjednako šarmantne destinacije za zimski odmor sa porodicom – Goč, Divčibare, Zlatar i Golija. Pored svega što zimski sportovi nude, uzivat ćete u prirodnim ljepotama, kulturno – historijskim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi.

Park prirode GOLIJA je  planina poznata po pitomosti, bogatim i praktično netaknutim šumama zbog čega je i proglašena rezervatom biosfere Golija – Studenica pod zaštitom UNESCO-a. Udaljena 32 km od Ivanjice, Golija je pogodna za skijanje, jer zime obiluju snijegom, koji zna da se zadrži i do juna mjeseca, a staze su uvijek dobro uređene. Ski centar Odvraćenica smješten je na 1.744 mnv, i raspolaže sa sedam staza, koje su svojom konfiguracijom pogodne, kako za početnike tako i za rekreativce.

Golija_Preko brdo_foto M. Ostojić, arhiv TO opštine Ivanjica

Za one koji vole šetati i održavati kondiciju, na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obilježena planinska staza, dužine 9 km koji vodi direktno do vrha, Jankovog kamena.

Ova planina u jugozapadnom dijelu Srbije u sebi čuva vrhunsku ljepotu prirode, ali i umjetnosti. Manastir Studenica iz 12. vijeka, također na listi UNESCO-a bila je centar srpske srednjevjekovne države, a njene freske predstavljaju jedan od najljepših primjera monumentalnog vizantijskog slikarstva. Manastir Gradac iz 13. vijeka, zadužbina je srpske princeze Jelene Anžujske koja u sebi spaja osobine vizantijske i romaničke umjetnosti.

Ivanjica_centar_foto M. Ostojić, arhiv TO opštine Ivanjica

Кada se umorite od skijanja, u samom mjestu Ivanjica obiđite staru čaršiju sa hidrocentralom iz 1911. godine, spomenik revoluciji, kameni most iz 1904-1906. godine – najveći jednolučni most na Balkanu, crkvu Sv. cara Кonstantina i carice Jelene. Nakon lekcija iz historije i umjetnosti zaputite se sa vašom djecom u Hadži – Prodanovu pećinu koja je uređena za posjetioce.

Posle rekreacije i igara na snjegu vas i vašu djecu će ugrijati neko od jela od čuvenog ivanjičkog krompira.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Podmornica predstavlja svoju prvu kompilaciju domaćih muzičara