Putuj odgovorno!#vidisrbiju : GOLIJA

Release Date
16/02/2021
naslovna fotografija
Dragan Bosnić

Dogodovštine sa porodičnih putovanja ostaju kao dragocjena sjećanja vaših najmilijih i prepričavaju se godinama sa istim žarom. Pored nekoliko velikih skijaških centara, Srbija vam može ponuditi i manje, ali podjednako šarmantne destinacije za zimski odmor sa porodicom – Goč, Divčibare, Zlatar i Golija. Pored svega što zimski sportovi nude, uzivat ćete u prirodnim ljepotama, kulturno – historijskim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi.

Park prirode GOLIJA je  planina poznata po pitomosti, bogatim i praktično netaknutim šumama zbog čega je i proglašena rezervatom biosfere Golija – Studenica pod zaštitom UNESCO-a. Udaljena 32 km od Ivanjice, Golija je pogodna za skijanje, jer zime obiluju snijegom, koji zna da se zadrži i do juna mjeseca, a staze su uvijek dobro uređene. Ski centar Odvraćenica smješten je na 1.744 mnv, i raspolaže sa sedam staza, koje su svojom konfiguracijom pogodne, kako za početnike tako i za rekreativce.

Golija_Preko brdo_foto M. Ostojić, arhiv TO opštine Ivanjica

Za one koji vole šetati i održavati kondiciju, na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obilježena planinska staza, dužine 9 km koji vodi direktno do vrha, Jankovog kamena.

Ova planina u jugozapadnom dijelu Srbije u sebi čuva vrhunsku ljepotu prirode, ali i umjetnosti. Manastir Studenica iz 12. vijeka, također na listi UNESCO-a bila je centar srpske srednjevjekovne države, a njene freske predstavljaju jedan od najljepših primjera monumentalnog vizantijskog slikarstva. Manastir Gradac iz 13. vijeka, zadužbina je srpske princeze Jelene Anžujske koja u sebi spaja osobine vizantijske i romaničke umjetnosti.

Ivanjica_centar_foto M. Ostojić, arhiv TO opštine Ivanjica

Кada se umorite od skijanja, u samom mjestu Ivanjica obiđite staru čaršiju sa hidrocentralom iz 1911. godine, spomenik revoluciji, kameni most iz 1904-1906. godine – najveći jednolučni most na Balkanu, crkvu Sv. cara Кonstantina i carice Jelene. Nakon lekcija iz historije i umjetnosti zaputite se sa vašom djecom u Hadži – Prodanovu pećinu koja je uređena za posjetioce.

Posle rekreacije i igara na snjegu vas i vašu djecu će ugrijati neko od jela od čuvenog ivanjičkog krompira.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.