DAMIR IMAMOVIĆ izdao album za američki Smithsonian Folkways!

Datum objave
19/05/2023
naslovna fotografija
Samir CK

The World And All That It Holds, novi album Damira Imamovića izlazi danas u izdanju čuvene američke izdavačke kuće Smithsonian Folkways! Album donosi jedanaest pjesama: sevdalinki, sefarskih pjesama i Damirovih autorskih uradaka. Za ovaj projekt, Damir je okupio svoje stare drugare: Nenada Kovačića (perkusije), Ivana Mihajlovića (bass), Ivanu Đurić (violina), a gost na albumu je i Mustafa Šantić (harmonika i klarinet). Album je producirao londonski producentski dvojac Joe Boyd (Pink Floyd, Nick Drake) & Andrea Goertler (Saziso).

Damirov novi album svojevrsni je soundtrack novom romanu bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona (Question of Bruno, Nowhere man, Matrix Resurrection). Istoimeni roman i album čine tako jednu cjelinu podijeljenu u dva različita medija a povezuje ih ista imaginarna ljubavna priča o dvojici sarajlija: Osmanu i Pinti koji se pronalaze u rovovima tokom Prvog svjetskog rata i zaljubljuju. Roman ih prati kako bježe na istok, komunicirajući svoju ljubav i nostalgiju za rodnim gradom pjevajući jedan drugom sevdalinke i sefardske pjesme.

Album od danas možete pronaći na svim streaming platformama a na stranici Smithsonian Folkways možete pronaći sve dodatne informacije. Svoju prvu koncertnu promociju nove pjesme sa albuma doživjet će ovih dana Damirovim nastupima u londonskom Barbicanu (Milton Court, 21. maj), na kojem će se kao gost pojaviti i Aleksandar Hemon, ali i na Brighton Festivalu (Attenborough Centre, 22. maj) i u Hay-On-Wye (Hay Literature Festivalu, 27. maj).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Film SARAJEVO SAFARI u fokusu drugog dana AJB DOC-a