Red Bull podržao F1 Academy seriju, tri vozačice će nastupati za MP Motorsport!

Release Date
05/02/2024

Novoformirani program Red Bull Academy Program će podržati F1 Academy seriju, takmičenje u jednosjedima namijenjeno isključivo ženama, tako što će sponzorirati tri vozačice i njihove bolide u novoj sezoni u kojoj će one nastupati za MP Motorsport.

Red Bull Academy Programme će sponzorirati tri mlade vozačice za takmičenje u sezoni za 2024. godinu, a to su Hamda Al Qubaisi, Amna Al Qubaisi i Emely De Heus. Investicija u program ističe posvećenost budućnosti ženskog motosporta.

Nove bolide, koji ulaze na grid u sezoni za 2024. godinu, vodit će MP Motorsport, a vozit će ih pomenute izuzetno talentovane vozačice programa Red Bull Academy na čijem je čelu menadžerica Sarah Harrington.

Hamda Al Qubaisi ima 21 godinu i vozi za Red Bull Racing u novoj sezoni (2024. godina). Karijeru je počela u kartingu 2015. godine te je napredovala kroz IAME X30 Championships, prije nego je 2019. godine stigla u Italijansku Formulu 4. Naredne godine je vozačica iz Emirata pobijedila na tri utrke Formule 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata, prije nego se vratila u Italijansku F4. Također, učestvovala je u FIA F3 testu na stazi Magny-Cours. Prošle godine je nastupala u F1 Academy seriji za MP Motorsport te je završila treća u poretku vozačica s četiri prva mjesta i ukupno 207 bodova.

Dvadesetogodišnja Emely de Heus će u 2024. godini voziti za Red Bull. Ona je također karijeru počela vozeći karting 2019. godine te je osvojila titulu u nizozemskoj Wintercup Senior seriji, završila je četvrta u National Championshipu 2020. godine, prije nego je prešla na jednosjede. Nakon nastupa u Španskoj Formuli 4 2021. godine, De Heus je stigla u W Series šampionat i debitovala osvajanjem bodova u Miamiju. Prošle godine je vozila UAE F4 šampionat za MP Motorsport te se takmičila u F1 Academy seriji s nizozemskim timom. Završila je deveta u poretku vozačica sa 87 bodova, a najbolji nastup je imala u Barceloni, gdje je pobijedila.

Amna Al Qubaisi je 23-godišnja vozačica Visa Cash App RB-a za sezonu u 2024. godini. Karijeru je u kartingu počela kada je imala 14 godina, a od tada je vozila u brojnim šampionatima. U takmičenjima kao što su Rotax Max Challenge World Finals,  X30 Euro Series i italijanski X30 Championship, ostvarila je veoma dobre rezultate te je 2018. godine prešla u Italijansku Formulu 4. Nakon toga je vozila u Formuli 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azijskoj Formuli 3 te u Formula Regional European Championshipu. Tokom 2023. godine je nastupala u F1 Academy seriji za MP Motorsport te je završila kao šesta u ukupnom poretku. Pobijedila je u Spielbergu i Barceloni te je osvojila ukupno 117 bodova.

– Oduševljeni smo što su Hamda, Emely i Amna, tri nevjerovatno talentovane vozačice, u programu Red Bull Academy te se radujemo saradnji s njima. Ovo je veliki trenutak za nas i pokazatelj je naše potpune posvećenosti budućnosti ženskog motosporta. F1 Academy pruža priliku za promovisanje istinske promjene u našoj industriji, a ovo je pravi kamen temeljac da osiguramo napredak vozačica na viši nivo. Uzbuđeni smo zbog nove sezone, izjavila je menadžerica programa Sarah Harrington.

F1 Academy predstavlja veliki korak naprijed u napredovanju vozačica na više nivoe u motosportu te im pomaže da osiguraju put ka ostvarenju svog punog potencijala. Program Red Bull Academy je prepoznao da su kroz historiju postojale prepreke za žene u motosportu te svojim spozoriranjem tri vozačice i tri bolida u pomenutoj seriji nastoji poticati različitost i jednakost u sportu. Cilj je ohrabriti više žena da ne budu samo obožavateljke motosporta, nego da od malih nogu sjednu za upravljač i grade svoj put ka višim nivoima. Također, program proširuje dugo nasljeđe brenda u razvoju talenata te daje krila mladim sportistima u motosportu i šire.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.