Sarajevo Michaelu Schumacheru za rođendan poklonilo mural

Datum objave
02/01/2022

Jedan od najuspješnijih vozača Formule 1 Michael Schumacher na svoj 53. rođendan dobio je poklon djece Sarajeva – mural dimenzija 10×13 metara. Na ovaj način umjetnici Udruženja Obojena klapa, koji su projekat oslikavanja murala realizovali zahvaljujući podršci Goethe-Instituta BiH, žele iskazati zahvalnost za sve što je popularni Schumi učinio za djecu Sarajeva u ratu i nakon njega.

Benjamin Čengić, Vedran Poričanin, Emir Mušić i Rijad Hadžić proteklih šest dana oslikavali su mural na kojem je nasmijano lice poznatog njemačkog sportiste i filantropa, kao i bolid Ferrarija, tima sa kojim je napravio najveće uspjehe.

Raduje nas što iz Sarajeva na ovaj način šaljemo rođendansku čestitku velikanu i što mural gleda na ulicu za koju je pokrenuta inicijativa da dobije ime po Michaelu Schumacheru, poručuju autori.

Mural se nalazi na manjoj zgradi koja gleda na A transvezalu u Aerodromskom Naselju, u kojem je Schumacher posjetio sarajevske mališane, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Podsjetimo, Schumacher je više puta posjetio Sarajevo u okviru humanitarnih aktivnosti za pomoć ranjenima, a posebno djeci. Donirao je novac i drugu pomoć, družio se s djecom i posjetio nekoliko bolnica.

Sedmerostruki svjetski prvak je krajem 2013. godine doživio tešku povredu glave i od tada se nalazi u induciranoj komi. Podsjećajući da se Schumacher iskazao kao veliki prijatelj naše zemlje, umjetnici koji su oslikali ovaj mural poručuju da je on osmišljen u okviru kampanje Goethe-Instituta BiH pod nazivom “Ich BiH”. Prethodno je u okviru iste kampanje u Mostaru oslikan mural Alberta Einstena, koji je naišao na sjajne reakcije.

Mural prekriva površinu od 130 m2, a prije njegovog oslikavanja obnovljena je fasada zgrade kako bi stanarima i na taj način bio poboljšan kvalitet života. Boje koje su korištene pri oslikavanju imaju posebnu funkciju pročišćavanja zraka.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završeno oslikavanje murala posvećenog DAVORINU POPOVIĆU