Učenice Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva učestvovale u ‘Upcycling Challenge – ECO-friendly fashion designs’ projektu

Na poziv neprofitne organizacije Nadace Veronica iz Republike Češke, osam učenica, mladih dizajnerica Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva uključilo se u projekt Upcycling Challenge – ECO-friendly fashion designs.

 

U sklopu projekta organizovana je petodnevna radionica u Brnu gdje su učenice imale priliku naučiti više o mogućnostima i vještinama izrade modnih odjevnih predmeta korištenjem isključivo upcycling metode, prenamjena već postojeće svrhe određenog materijala, tipa tkanine ili tekstila, uz naglasak da finalni proizvodi trebaju biti praktični, nosivi ali i prezentabilni izgledom koji može da parira estetici mode koja se viđa na modnim pistama. Osnovni cilj ovog projekta je promovisanje ekoloških rješenja za prenamjenu materijala upotrebljivih u kreativne i praktične svrhe.

 

fbl1

 

Učenice su odabrane na osnovu radova koje su dostavile komisiji u Republici Češkoj, a o samom projektu direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti, Elma Alić-Šobot, kaže:

 

– Projekt smo započele prije tri mjeseca, pod mentorstvom naše profesorice tekstilnog dizajna, Bojane Mikulić. Komisija za odabir u Češkoj je bila pozitivno iznenađena kvalitetom dostavljenih prijava i naše učenice su ne samo opravdale očekivanja komisije nego bile izuzetne u svakom pogledu tokom radionice. One će sada iskoristiti novostečena iskustva kako bi dizajnirale svoje kreacije, koristeći “upcycling metodu”. U oktobru, ponovno u saradnji sa organizacijom Nadace Veronica, te Udruženjem Aarhus centar u BiH, organizujemo  Fashion Show u Sarajevu. Naše učenice će tokom revije predstaviti sve ono što su naučile u Brnu i publici u našoj zemlji ponuditi svoje modele nastale upcycling metodom. Stručni žiri, koji čine dizajneri iz Republike Češke,  ocjenjivati će sve radove, a autorica pobjedničkog modela na Sarajevo Fashion Showu, će imati priliku svoju kreaciju izložiti i na Fashion Week-Brno u novembru 2019, najavila je Alić-Šobot.

 

fbl2

 

Stručni tim u Brnu činile su: Karla Koutkova (koordinatorica projekta),Helena Tovarkova (direktorica Nadace Veronica), Andrea Lojkaskova (modni dizajner) i Svetlana Kuliškova Ruggiero (modna dizajnerica).

 

fbl3

U timu koji brani boje naše zemlje, pored direktorice Alić-Sobot su mlade dizajnerice: Kristina Tambur, Sara Feraget,  Refika Agbabić, Deniz Mehinović, Naida Kustura, Alma Babaić-Aylin, Lejla Vražalica i Dženana Hoti, dok stručni dio tima  čine profesorica Bojana Mikulić i poznata BiH modna dizajnerica Amna Kunovac-Zekić te direktorica Aarhus centra iz Sarajeva, Emina Veljović.

 

Zbog činjenice da se oko 80% ukupne energije potrošene na Zemlji troši upravo na proizvodnju odjeće, jasno je koliko je važno promovisati Ekotekstilni dizajn kao modu budućnosti.

 

fbl4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Look dana: Rooney MARA