Učenice Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva učestvovale u ‘Upcycling Challenge – ECO-friendly fashion designs’ projektu

Na poziv neprofitne organizacije Nadace Veronica iz Republike Češke, osam učenica, mladih dizajnerica Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva uključilo se u projekt Upcycling Challenge – ECO-friendly fashion designs.

 

U sklopu projekta organizovana je petodnevna radionica u Brnu gdje su učenice imale priliku naučiti više o mogućnostima i vještinama izrade modnih odjevnih predmeta korištenjem isključivo upcycling metode, prenamjena već postojeće svrhe određenog materijala, tipa tkanine ili tekstila, uz naglasak da finalni proizvodi trebaju biti praktični, nosivi ali i prezentabilni izgledom koji može da parira estetici mode koja se viđa na modnim pistama. Osnovni cilj ovog projekta je promovisanje ekoloških rješenja za prenamjenu materijala upotrebljivih u kreativne i praktične svrhe.

 

fbl1

 

Učenice su odabrane na osnovu radova koje su dostavile komisiji u Republici Češkoj, a o samom projektu direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti, Elma Alić-Šobot, kaže:

 

– Projekt smo započele prije tri mjeseca, pod mentorstvom naše profesorice tekstilnog dizajna, Bojane Mikulić. Komisija za odabir u Češkoj je bila pozitivno iznenađena kvalitetom dostavljenih prijava i naše učenice su ne samo opravdale očekivanja komisije nego bile izuzetne u svakom pogledu tokom radionice. One će sada iskoristiti novostečena iskustva kako bi dizajnirale svoje kreacije, koristeći “upcycling metodu”. U oktobru, ponovno u saradnji sa organizacijom Nadace Veronica, te Udruženjem Aarhus centar u BiH, organizujemo  Fashion Show u Sarajevu. Naše učenice će tokom revije predstaviti sve ono što su naučile u Brnu i publici u našoj zemlji ponuditi svoje modele nastale upcycling metodom. Stručni žiri, koji čine dizajneri iz Republike Češke,  ocjenjivati će sve radove, a autorica pobjedničkog modela na Sarajevo Fashion Showu, će imati priliku svoju kreaciju izložiti i na Fashion Week-Brno u novembru 2019, najavila je Alić-Šobot.

 

fbl2

 

Stručni tim u Brnu činile su: Karla Koutkova (koordinatorica projekta),Helena Tovarkova (direktorica Nadace Veronica), Andrea Lojkaskova (modni dizajner) i Svetlana Kuliškova Ruggiero (modna dizajnerica).

 

fbl3

U timu koji brani boje naše zemlje, pored direktorice Alić-Sobot su mlade dizajnerice: Kristina Tambur, Sara Feraget,  Refika Agbabić, Deniz Mehinović, Naida Kustura, Alma Babaić-Aylin, Lejla Vražalica i Dženana Hoti, dok stručni dio tima  čine profesorica Bojana Mikulić i poznata BiH modna dizajnerica Amna Kunovac-Zekić te direktorica Aarhus centra iz Sarajeva, Emina Veljović.

 

Zbog činjenice da se oko 80% ukupne energije potrošene na Zemlji troši upravo na proizvodnju odjeće, jasno je koliko je važno promovisati Ekotekstilni dizajn kao modu budućnosti.

 

fbl4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
SCC FASHION DAYS behind the scenes video