100 godina Bauhausa: 10 stvari koje morate da znate

Kao škola relativno krakog životnog vijeka (od 1919. do 1930.) Bauhaus je iznedrio eminentne ličnosti u svijetu dizajna i arhitekture, i ostavio značajan trag u historiji umjetnosti. Ove godine Njemačka obilježava sto godina od otvaranja Bauhaus škole u Weimaru. U tu čast ArchDaily je sakupio 10 iznenađujućih činjenica o Bauhausu koje treba znati.

1. Katedra za arhitekturu počela je s radom tek osam godina nakon otvaranja_Uprkos činjenici da je prvi direktor škole, Walter Gropius, bio arhitekta, zanimljivo je da škola isprva nije imala program posvećen arhitekturi. Ipak, projekti poput Haus am Hirn u Weimaru i The Master Houses u Dessau dokaz su da je projektovanje ipak od starta bilo uključeno u predavanja.

Neues Bauen Am Horn (© Thüringen Tourismus GmbH (TTG))
Neues Bauen Am Horn (© Thüringen Tourismus GmbH (TTG))

 

2. Bauhaus zabave su bile i ostale značajne za školu_Međutim, na ovim zabavama se nije samo ludo provodilo. Studenti i studentice zajedno sa nastavnicima i nastavnicama polagali su u scenografiju i ambijent, a ova tradicija je nastavljena u Dessau. Naime, svake godine u ovom gradu održava se čuvena Bauhaus Party, a sljedeće godine Ljetnji festival umjetnost u Weimaru bit će također posvećen Bauhausu.

Bauhaus Festival Weimar Summer (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))
Bauhaus Festival Weimar Summer (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))

 

3. Čitava regija u Njemačkoj naziva se BauhausLand_Uprkos nazivu, BahausLand nije zabavni park posvećen ovom pokretu (mada bi to bila odlična ideja!) već čitava regija u okolini Weimara u Dessaua u kojoj se i dalje njeguje Bauhaus tradicija. Ukoliko želite da učite o ovoj školi, centralna Njemačka je mjesto za vas.

4. Uskoro se otvaraju još dva muzeja posvećena Bauhausu_Ove godine, u Weimaru će biti izložene do sada neviđene fotografije Ericha Consemüllera, dok će Bauhaus Dessau Foundation biti obogaćena sa više od 49.000 radova.

Bauhaus Muzej u Desau (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))
Bauhaus Muzej u Desau (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))

 

5. Bauhaus hotel, naravno, postoji i smješten je na selu_Štaviše, Bauhaushotel krije fantastičnu priču! Izgradili su ga Alfred i Gertrud Arndt 1927. godine i neko vrijeme je bio skoro pa zaboravljen. Međutim, hotel je oživljen kada je nostalija za 1920-im i 1930-im uzela maha, te danas radi punom parom. U njemu je izložena stalna postavka Franza Ittinga, a ako rezervaciju napravite na vrijeme, menadžer hotela će vas sprovesti kroz interesantnu umjetničku turu.

Bauhaushotel Probstzella
Bauhaushotel Probstzella

 

 

6. Gropius je bio fasciniran američkim i britanskim keramičarima_Čuveni umjetnik je mnogo polagao u kurseve keramike, a jedna od i dalje aktivnih radionica koju vrijedi posjetiti se nalazi u Dornbugu, na nekih pola sata od Weimara.

7. Steve Jobes je bio inspirisan Bauhaus filozofijom_Dizajn nije samo ono što vidite i osjetite. Dizajn se odnosi i na ono kako nešto funkcioiše. Ovo možda zvuči kao slogan Bauhaus škole, ali zapravo je citat osnivača Applea. Naime, Jobes je striktno vjerovao da forma treba da prati funkciju, a to se sasvim očigledno vidi i u svijetu dizajna i tehnologije kojem je on pripadao.

8. Industrijski stil zapravo datira iz doba Bauhausa_Großgarage Süd u Zaleu (Walter Tutenberg, 1929.) očigledan je primer da je industrijski stil bio prisutan u arhitekturi još početkom prošlog vijeka. Ova neobična garaža i dalje je u funkciji.

 

Garaža u industrijskom stilu i dalje je u funkciji u mestašcu Zale (© Jan Laurig)
Garaža u industrijskom stilu i dalje je u funkciji u mestašcu Zale (© Jan Laurig)

 

9. U BauhausLandu nalazi se čak 9 lokacija o kojima brine UNESCO_U regiji u kojoj se bogata historijska tradicija uspješno spojila sa modernizmom, nalazi se čak 9 objekata pod UNESCO-vom zaštitom, što je izuzetno rijetko u svijetu.

10. Bauhaus je preživio upravo zbog toga što je škola zatvorena_Nakon zatvaranja škole u 1930. godini, većina umjetnika i umjetnica je otišla iz Njemačke i počela da propagira ideje daleko od „centrale“. Njihov uticaj ostao je prisutan gotovo na svim kontinentima, što je i osnovni razlog zašto su učenja ove škole i danas relevantna. Proslava Bauhausa u Njemačkoj ove godine konačno će ovaj pokret „vratiti kući“.

Bauhaus radionica u Vajmaru (© Thüringen Toudirismus GmbH (TTG))
Bauhaus radionica u Weimaru (© Thüringen Toudirismus GmbH (TTG))

 

izvor_gradnja.rs

naslovna fotografija_Bauhaus Dessau © Nate Robert / Flickr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Buybooku promovirana knjiga DNEVNIK JEDNOG NOMADA Bekima Sejranovića