100 godina Bauhausa: 10 stvari koje morate da znate

Kao škola relativno krakog životnog vijeka (od 1919. do 1930.) Bauhaus je iznedrio eminentne ličnosti u svijetu dizajna i arhitekture, i ostavio značajan trag u historiji umjetnosti. Ove godine Njemačka obilježava sto godina od otvaranja Bauhaus škole u Weimaru. U tu čast ArchDaily je sakupio 10 iznenađujućih činjenica o Bauhausu koje treba znati.

1. Katedra za arhitekturu počela je s radom tek osam godina nakon otvaranja_Uprkos činjenici da je prvi direktor škole, Walter Gropius, bio arhitekta, zanimljivo je da škola isprva nije imala program posvećen arhitekturi. Ipak, projekti poput Haus am Hirn u Weimaru i The Master Houses u Dessau dokaz su da je projektovanje ipak od starta bilo uključeno u predavanja.

Neues Bauen Am Horn (© Thüringen Tourismus GmbH (TTG))
Neues Bauen Am Horn (© Thüringen Tourismus GmbH (TTG))

 

2. Bauhaus zabave su bile i ostale značajne za školu_Međutim, na ovim zabavama se nije samo ludo provodilo. Studenti i studentice zajedno sa nastavnicima i nastavnicama polagali su u scenografiju i ambijent, a ova tradicija je nastavljena u Dessau. Naime, svake godine u ovom gradu održava se čuvena Bauhaus Party, a sljedeće godine Ljetnji festival umjetnost u Weimaru bit će također posvećen Bauhausu.

Bauhaus Festival Weimar Summer (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))
Bauhaus Festival Weimar Summer (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))

 

3. Čitava regija u Njemačkoj naziva se BauhausLand_Uprkos nazivu, BahausLand nije zabavni park posvećen ovom pokretu (mada bi to bila odlična ideja!) već čitava regija u okolini Weimara u Dessaua u kojoj se i dalje njeguje Bauhaus tradicija. Ukoliko želite da učite o ovoj školi, centralna Njemačka je mjesto za vas.

4. Uskoro se otvaraju još dva muzeja posvećena Bauhausu_Ove godine, u Weimaru će biti izložene do sada neviđene fotografije Ericha Consemüllera, dok će Bauhaus Dessau Foundation biti obogaćena sa više od 49.000 radova.

Bauhaus Muzej u Desau (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))
Bauhaus Muzej u Desau (© Stiftung Bauhaus Dessau (SBD))

 

5. Bauhaus hotel, naravno, postoji i smješten je na selu_Štaviše, Bauhaushotel krije fantastičnu priču! Izgradili su ga Alfred i Gertrud Arndt 1927. godine i neko vrijeme je bio skoro pa zaboravljen. Međutim, hotel je oživljen kada je nostalija za 1920-im i 1930-im uzela maha, te danas radi punom parom. U njemu je izložena stalna postavka Franza Ittinga, a ako rezervaciju napravite na vrijeme, menadžer hotela će vas sprovesti kroz interesantnu umjetničku turu.

Bauhaushotel Probstzella
Bauhaushotel Probstzella

 

 

6. Gropius je bio fasciniran američkim i britanskim keramičarima_Čuveni umjetnik je mnogo polagao u kurseve keramike, a jedna od i dalje aktivnih radionica koju vrijedi posjetiti se nalazi u Dornbugu, na nekih pola sata od Weimara.

7. Steve Jobes je bio inspirisan Bauhaus filozofijom_Dizajn nije samo ono što vidite i osjetite. Dizajn se odnosi i na ono kako nešto funkcioiše. Ovo možda zvuči kao slogan Bauhaus škole, ali zapravo je citat osnivača Applea. Naime, Jobes je striktno vjerovao da forma treba da prati funkciju, a to se sasvim očigledno vidi i u svijetu dizajna i tehnologije kojem je on pripadao.

8. Industrijski stil zapravo datira iz doba Bauhausa_Großgarage Süd u Zaleu (Walter Tutenberg, 1929.) očigledan je primer da je industrijski stil bio prisutan u arhitekturi još početkom prošlog vijeka. Ova neobična garaža i dalje je u funkciji.

 

Garaža u industrijskom stilu i dalje je u funkciji u mestašcu Zale (© Jan Laurig)
Garaža u industrijskom stilu i dalje je u funkciji u mestašcu Zale (© Jan Laurig)

 

9. U BauhausLandu nalazi se čak 9 lokacija o kojima brine UNESCO_U regiji u kojoj se bogata historijska tradicija uspješno spojila sa modernizmom, nalazi se čak 9 objekata pod UNESCO-vom zaštitom, što je izuzetno rijetko u svijetu.

10. Bauhaus je preživio upravo zbog toga što je škola zatvorena_Nakon zatvaranja škole u 1930. godini, većina umjetnika i umjetnica je otišla iz Njemačke i počela da propagira ideje daleko od „centrale“. Njihov uticaj ostao je prisutan gotovo na svim kontinentima, što je i osnovni razlog zašto su učenja ove škole i danas relevantna. Proslava Bauhausa u Njemačkoj ove godine konačno će ovaj pokret „vratiti kući“.

Bauhaus radionica u Vajmaru (© Thüringen Toudirismus GmbH (TTG))
Bauhaus radionica u Weimaru (© Thüringen Toudirismus GmbH (TTG))

 

izvor_gradnja.rs

naslovna fotografija_Bauhaus Dessau © Nate Robert / Flickr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Brend GAZZDA osvojio dvije prestižne Red Dot nagrade za produkt dizajn