Dubioza Kolektiv i Dino Šaran upozoravaju da ne upalite TV jer sve može otić’ ‘U3PM’

Release Date
15/04/2024
fotografija
Goran Lizdek i Edvin Kalić

Dubioza Kolektiv i Dino Šaran ponovo udružuju snage! Singl U3PM opušteno, ali jako ozbiljno upozorava da slučajno ne upalite TV jer bi sve lako moglo otić’ u tri fine materine. Ovo je ujedno i prvi singl s Dubiozinog nadolazećeg studijskog albuma.

Najveća grupa naše regije i jedan od najutjecajnijih pop rock autora ovih prostora, Dubioza i Dino Šaran, u još jednoj saradnji vješto seciraju mentalitet ljudi uz prstohvat snažnih poruka. Novi singl i live spot sniman je u Kinu Bosna, a motivima odaje ideju pjesme.

Pjesma je nastala na jednom tipičnom sarajevskom derneku. Govori o iskonskoj potrebi čovjeka da pobjegne od apokaliptične realnosti i traženju spasa u raskošnoj mezi, bogatoj ponudi pića i rekreativnih droga. Pjesma sadrži nepoznate riječi: ‘stelja’ – suhomesnati ovčji proizvod, ‘hajr’ – dobro i ‘u 3 pičke materine’ – mjesto lošeg događaja, poručila je Dubioza, a Dino Šaran se nadovezao: Ovom prilikom potvrđujem sve što su izjavile kolege iz DK. Neke od najboljih ideja nastaju upravo na dernecima. Tako je bilo i ovaj put.

Nakon prijašnjih saradnji Dubioze i Šarana na pjesmama kao što su Autopilot i Zemlja gori dovoljno je samo pogledati komentare slušatelja i jasno je da njihove poruke duboko odjekuju regijom. Još jedna fantastična suradnja na pjesmi U3PM dokaz je da svojim tekstovima i muzikom pogađaju u sridu.

Nakon izuzetno uspješne prošle godine i turneje 20 Years High kojom su obilježili dva desetljeća na sceni, izbacili veliku vinilnu kolekciju, rasprodali koncerte po Evropi i Meksiku, Dubioza se upravo vratila i s dugačke australsko – novozelandske turneje. No, i zagrebačka publika uskoro će doći na svoje, jer 1. juna grupa stiže na Jarun u sklopu Zagreb Music Festa, što je njihovo prvo koncertno pojavljivanje u gradu nakon pet godina.

Nova pjesma pokazuje da i u 21. godini postojanja najveća grupa naše regije neće dizati nogu s gasa, i daje prvi okus novog studijskog izdanje. Saradnja Dubioze Kolektiv i Dine Šarana na pjesmi U3PM, u izdanju Menarta, dostupna je na svim streaming servisima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.