Berlinale 2023: Počasni Zlatni medvjed Stevenu Spielbergu

Release Date
22/11/2022
fotografija
© Brian Bowen Smith. Courtesy Amblin Partners.

Program Homage 73. Berlinskog međunarodnog filmskog festivala bit će posvećen američkom reditelju, producentu i scenaristi Stevenu Spielbergu, kojem će biti uručen i Počasni Zlatni medvjed za životno djelo. U sklopu ceremonije dodjele nagrada u Berlinale Palastu, na festivalu će biti prikazano njegovo najnovije djelo, film The Fabelmans. Dobitnik više Oskara, Spielberg je jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih stvaratelja. Njegov opus, koji se sastoji od više od 100 filmova i serija, jedinstven je u historiji međunarodne kinematografije u posljednjih 60 godina po svojoj ogromnoj raznolikosti.

Spielberg je nominovan za Oscara ukupno 19 puta tokom svoje karijere, tri statue Oscara je ponio sa sobom kući. Smatra se najuspješnijim filmskim stvarateljem svih vremena. Njegova karijera je obilježena nagradama, uključujući brojne Zlatne globuse i Emmyje za njegove filmove, kao i niz priznanja za njegovu posvećenost društvenim ciljevima.

Nevjerovatnom karijerom, Steven Spielberg ne samo da je očarao generacije gledatelja širom svijeta, već je i dao novo značenje ‘kinu’ kao fabrici snova. Bilo da se radi o vječnom magičnom svijetu tinejdžera ili u stvarnosti koju je historija zauvijek isklesala, njegovi filmovi nas odvode na drugačiji nivo, gdje veliko platno postaje adekvatna površina za ispunjenje naših emocija. Ako Berlinale 2023. predstavlja novi početak, ne možemo pronaći bolji početak od onog koji nudi Spilbergovo veliko djelo, izjavili su Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian.

U filmu The Fabelmans, autobiografskom djelu, reditelj se vrlo lično osvrće na godine svog djetinjstva. Universal Pictures Njemačka će film pustiti u njemačka kina u martu 2023.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Elma Čavalić: Izolacija kao prilika da pronađeš sreću