City break by Alice: Milano

Bilo da se o Milanu govori kao o središtu kulture, industrije, Lombardije, mode ili aperitiva – nikad ne manjka superlativa o ovom italijanskom gradu. Kada zateknete sebe na jednoj od njegovih ulica, nećete ga ni slučajno pomiješati s nekim drugim mjestom u Italiji, jer je njegov identitet vrlo specifičan.

 

milano duomo

 

 

Tajna upoznavanja Milana leži u ponašanju poput lokalnog stanovništva, a ne turista. Čak i obilaženje turističkih atrakcija treba biti poput ležerne šetnje. Milano nije poput gradova u kojima ćete se truditi da obiđete baš sve sa Trip Advisorovog popisa, radije ćete posjetiti nekoliko znamenitosti, a ostatak dana uživati u italijanskim gastronomskim specijalitetima – i vjerujte, puno ćete bolje na taj način upoznati ovaj grad. Centar grada, najpoznatiji po katedrali Duomo, četvrtoj po veličini u čitavom svijetu, te Galeriji Vittorio Emanuele II, predstavit će vam suštinu Milana: arhitektura, moda, trgovina, ugostiteljstvo, muzika i gomila ljudi. Galerija je jedan od najstarijih trgovačkih centara ikad napravljenih, a danas je dom poznatim high fashion brendovima.

 

Galerija Vittorio Emanuele II,
Galerija Vittorio Emanuele II,

 

 

Bosco Verticale su dva stabena tornja u poslovnom središtu Milana, Porta Nuovi. Otvoreni su prošle godine, a na njihovom je projektu radio i talijanski starchitect Stefano Boeri, što je projektu dalo dodatni publicitet. Više od 900 stabala na ovim neboderima absorbira buku, prečišćava zagađeni zrak i smanjuje toplotne udare na stanovnike, te je uspjeli dio procesa rehabilitacije starog dijela grada.

 

Bosco Verticale
Bosco Verticale

 

Fondazione Prada je institucija poznata po promovisanju savremene umjetnosti, na čelu sa poznatom Miucciom Pradom. Novi izložbeni kompleks je stara destilerija za koju je projekat rehabilitacije te 3 nova objekta radio arhitektonski biro OMA na čelu sa nevjerovatnim Rem Koolhaasom. Nekome koga zanima savremena arhitektura, toranj obložen 24-karatnim zlatom te kino sala sakrivena ogledalima nisu zanimljivi samo zbog neobičnosti, već zbog fantastičnog sklada starih i novih objekata nenarušenog drugačijim materijalima i tehnikama. Iako na prvu djeluje kao kontrast, zlatni je toranj zapravo odraz velikog poštovanja starog i održavanja industrijskog duha lokacije.

 

Fondazione Prada
Fondazione Prada

fondazione prada 2

Fondazione Prada
Fondazione Prada

 

 

Šta obući?

Milano je, uz Pariz, vjerovatno jedini grad u kojem ne možete biti overdressed čak ni u turističkom razgledavanju grada. Sjetimo li se da je kolijevka i sjedište headquartersa brendova Dolce & Gabanna, Armani, Prada, Versace i mnogih drugih high fashion poslastica, neće nas začuditi spontana modna pista koju svaki dan možemo primijetiti u centru. S druge strane, kosmopolitizam ovog grada vas neće iznevjeriti ako se odlučite na patike i tuniku.

 

Ena Kukić
Ena Kukić

 

Šta jesti?

Iako se nećete pokajati probate li ovdje italijansku tjesteninu, Milano je ipak grad u kojem se riža priprema češće nego poznate paste. Stoga nije iznenađujuće što je upravo risotto alla milanese (sa šafranom i goveđim mozgom) najpoznatiji specijalitet glavnog grada Lombardije. Ukoliko ste ljubitelj sireva, poslužite se gorgonzolom koja potiče iz ovog mjesta. I najbitnije: obavezno probajte sladoled iz slastičarne Cioccolatitaliani.

 

Poseban je dragulj retro bar La Luce, u kojem je enterijer radio proslavljeni režiser Wes Anderson.

 

wes andeson bar 2 wes andeson bar

 

piše_Ena Kukić

Fotografije_Ena Kukić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Women’s Weekend u Rijeku dovodi Maju Göpel, Renatu Salecl i Milenu Radulović